İnsanlar atomu parçaladı,

kalıplaşmış kuralları değiştiremedi

İcat çıkarma. Başka işin yok mu? Memleketi düzeltmek sana mı kaldı? Otur oturduğun yerde. Başını derde sokma! Boşuna uğraşma, eline bir şey geçmez. Keyfine bak. Dünyaya bir daha mı geleceksin?

Akıl veren çok olur. Okumuşu, hiç okumamışı, köylüsü- şehirlisi fark etmiyor. Yeni olan bir şey yapmayı bir tarafa bırakın; konuşmaya başladığında aşılması güç engeller karşına çıkıyor. En yakın dostların bile aldığın karardan seni vazgeçirmeye çalışır. Beterin beteriyle karşılaşır, bir de başarısız olursan çekeceklerin var!

Bin yıl, kim bilir daha öncesinde uygarlık, doğudan batıya doğru yükselirdi. Batının barbar insanları uygarlığı doğudan aldılar. Daha sonra Sümerlerin, Perslerin, Hititlerin, Çinlilerin uygarlığını eski Yunan uygarlığı diye sahiplendiler. Onları suçlayacağımıza yaptığımız hataların neler olduğunu görmemiz gerekmez mi?

Arap – İnadi İnat3

Binlerce yıldır yaşadığımız topraklarda yetişen bitkilerin tarımını yaptık. Besin olarak tükettik. Koca karı ilaçları denilen, aslında bilge kadınların geliştirdiği bitkilerden elde edilen ilaçları tükettik. Doğal beslenmenin yanı sıra doğal ilaçlarla daha sağlıklı yaşadık.

Son yıllarda olumlu gelişmeler var. Geçmiş yıllarda kaçak yollarla getirilen çay, Karadeniz bölgesinin geçim kaynağı oldu. Sabah kahvaltısıyla çay içmeye başlıyoruz. Gerisini çay içenlere sorun. Tıpkı çay gibi adını bile duymadığımız bitkiler yaşadığımız topraklara getirildi. Yeni bitkiler, meyveler Anadolu’da yetiştiriliyor.  Birileri çıkıp evlerinin balkonlarında, bahçelerinde, tarlalarında ekip biçmeye başladı. İcat çıkaran birileri yaşadıkları yörede yeni ürünleri yetiştirir oldu.

Meslek lisesi öğretmenlerinden Tuncay şefimiz emekli oldu. Boş durmak bana yakışmaz diye yeniden çalışmaya başladı. Bitki fideleri, meyve fidanları satışı yapan bir işletmede zamanını boşa harcamıyor. Kurt üzümü fidelerinin daha büyük saksılara fide olarak dikimini yaptı. Şaşırtma denilen yöntemle tüplü fidan elde ediyor.

Şeker otu denilen genelde şeker hastalarının kullandığı tatlandırıcılar saksılarda yerini almaya başladı. Çok yıllık bitki olan şeker otu yöremizin kış soğuklarına dayanmıyor. Yetiştirilmesi konusunda internette yer alan bilgiler yetersiz kalıyor. Verilen bilgilerin doğru olup olmadığını zaman gösterecek.

İcat çıkarmak yerine, icat çıkaranlara engel olmak doğru değil. Onların çıkardığı  icatları herkes

Arap – İnadi İnat 1