Demir tavında dövülür

Başarının bir yolu, öncelikli olarak yakın çevremizdekilerin mesleğini seçmektir. Onların deneyimleri yeni kuşaklara aktarılır. Atilla ustamız da bu yolu seçmiş. İlkokula başladığı yıllarda babasının çalıştığı dükkanı boş bırakmamış. Onüç yaşında başladığı mesleği aynı istekle devam ettiriyor.

Geleneksel yöntemlerle dövme çelik bıçak üretimi, kaybolan meslekler arasında yerini aldı. Çırak bulunamıyor. Meslek, artık eskisi kadar ilgi görmüyor.

El yapımı bıçak sabırlı, özenli çalışma ister. Bıçak yapılacak çeliğin özenle seçilmesi, ocakta tavlanması ustalık gerektirir. Dövme çelik, ocakta ısıtılırken istenilen kıvama geldiği onun aldığı renkten anlaşılır. Ocaktan alınan bıçak örsün üzerinde özenle çekiçlenir. Bıçağın istenilen nitelikte olması için yağın içerisinde soğutulur. Tavlanmış çelik özelliklerine göre yağın içinde,  suyun içinde ya da soğuması için kendi haline bırakılır. Bu işlemler çeliğin dayanımını artırır; diğer adıyla su verme işlemi yapılır.

Arap Bi‚Ak 4

Çeliğin seçiminden bıçağın tüketicinin kullanıma sunulmasına kadar yapılacak her işlem sabırlı, özenli çalışma ister. Günümüzde fabrikalarda yapılan bıçaklar daha ucuz fiyatlarla satılır oldu. Tüketiciyi kendine çeken, şık ambalajıyla göze hoş görünür. Her alanda olduğu gibi Çin malı ürünler genelde tüketiciyi yanıltır.

Dayanıklı tüketim maddeleri bir kez alınır, yıllarca kullanılır. Ucuz olarak görünen ürünler alanlar hiç beklemedikleri sorunlarla karşılaşır. Çoğu zaman aynı ürünü yeniden almak zorunda kalır.

Arap Bi‚Ak 1

Her amaca yönelik farklı özellikleri olan bıçaklar var. Dönercilerin kullandığı bıçaklar, kasapların kullandığı bıçaklar birbirinden farklıdır. Geçmiş yıllarda köylerde yaşayanlar bıçaksız sokağa çıkmazdı. Kullanım alanı azalmış olsa bile yine balta, el testeresi evlerimizden eksik olmaz. Ustaların sayısı gün geçtikçe azalıyor. Atilla usta gibi sayısı bir elin parmaklarını geçmeyen ustalar, müşterinin kullanacağı yapacağı işe uygun olan bıçağı verir. Fabrika yapımı bıçakların hiçbir garantisi yoktur.

Arap Bi‚Ak 3

Ahi Evran geleneğine uygun olarak her ustamız yaptığı ürünün arkasında durur. Atilla usta, kendisinin üretmiş olduğu bıçakla çiviyi kesti. Aynı bıçakla kağıdı kesti. Bir müşterisine istersen bu bıçakla tıraş olabilirsin diye garanti verdi.

Acemi kasaplar, kurban yerine kendini keser. Ucuz bıçak, testere gibi kesici arayanlar benzer sorunlarla karşılaşabilir.

Arap Bi‚Ak 5