Yerel basının üzerinde kara bulutlar dolaşıyor.

Rahip krizinden bu yana bütün dengeler bozuldu; giderler arttı, gelirler azaldı.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı’nın açıklamasını, dün “Hayatta kalma mücadelesi veren basına yeni darbeler vurulmasın” başlığıyla verdik.

Geçtiğimiz yıl döviz kurunda yaşanan dalgalanma ile gazete işletmelerinin girdi fiyatlarında ve personel giderlerinde olağanüstü artışlar olduğunu, buna karşılık resmi ilan ve özel reklam gelirlerinin düştüğünü hatırlatan Nuri Kolaylı, “1 Temmuz 2019 tarihinde yürürlüğe girecek olan ‘vergi borcu yoktur’ yazısının yer aldığı madde değişikliğinde bir kez daha süre uzatımı, icra iflas ilanlarına ilişkin düzenlemenin de tamamen gündemden kalkmasını bekliyoruz.” diyordu.

*

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun daha önce yaptığı bir açıklamada da, resmi ilanla yerel gazetelere sağlanan desteğin, vergi, sigorta ve Basın İlan Kurumu komisyonu yoluyla büyük oranda devlete geri döndüğü hatırlatılmış, yerel basın tarafından sağlanan ciddi istihdamın gözardı edilmemesi gerektiği vurgulanmıştı.

*

Halkın haber alma hakkı, demokrasinin en temel kurallarından biri.

Ciddi ve seviyeli yerel gazeteler, kamuoyunu bilgilendirme görevini başarıyla yerine getiriyor.

Devlet tarafından desteklenmediği takdirde, bu hizmetin yerine getirilmesi asla mümkün olamaz.

Sosyal medyadaki başıbozukluğa ve kuralsızlığa bakıldığında, yazılı basının nasıl hukuk içinde ve yaptırımlarla sınırlı olarak hizmet verdiği daha iyi anlaşılacaktır.

Dolayısıyla, yerel basının zayıflatılması, daha kötüsü çökertilmesi, ülkemizin hayrına değildir.

*

Türkiye’nin “seçimsiz 4 yıl” iç ve dış sorunlarına odaklanacağı bu onarım sürecinde, yapıcı ve olumlu yerel habercilik hizmetine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyacağı muhakkaktır.

Toplumsal barışı, huzur ve sükûneti muhafaza ederek ekonomik seferberliğe girişilmesi bakımından, yerel basının güçlü biçimde desteklenmesi gerektiğine inanıyorum.

Bu inançla, Sayın Cumhurbaşkanımıza, yerel basını koruyup kollayacak destekleri sağlamaları yönünde istirhamımızı saygılarımla iletmek istiyorum.