Çorum’da siyasi partilere, umulandan daha fazla adaylık başvurusunda bulunulduğu gözlemleniyor.

İktidar partisi bu konuda başı çekiyor. Ana muhalefet partisi de onu izliyor. Oy oranı itibariyle geride görünen partilere bile çok sayıda aday adayı başvurmuş durumda.

Bunu, demokratik siyaset açısından çok olumlu bir gelişme, büyük bir zenginlik olarak değerlendirmemiz gerekir.

Demokrasi meydanına çıkan aday adaylarının tümüne bol şans diliyoruz.

*

Her parti, Çorum’da, aday adayları içinden 4 kişiyi “aday” olarak belirleyip seçmenin tercihine sunacak. Bunlar içinden de 4 kişi, yarış ipini göğüsleyip Çorum’u parlamentoda temsil etmek üzere mazbata almaya hak kazanacak.

Çorum halkının parlamentoda görmek istediği aday profili nedir peki?

Bilinçli seçmen en başta, geçmişi temiz, adına leke düşmemiş, mesleğinde, iş hayatında başarılı olmuş, yaptığı işlerle daha iyilerini yapabileceğini kanıtlamış, toplumsal duyarlılığı yüksek, kültürlü, vizyon sahibi insanlar tarafından temsil edilmeyi arzuluyor.

Biz kadınlar, özel olarak kadın hakları konusunda duyarlı insanları parlamentoya göndermek istiyoruz.

Gençler de, geleceğe dönük aydınlık fikirleri olan, çağı algılayabilen, yenilikçi aday arayışı içinde.

*

Adayın, mensubu olduğu siyasi partinin temel felsefesini, politik çizgisini iyice içselleştirmiş olması, programını, siyaset anlayışını tereddütsüz benimsemesi ve bu doğrultuda politika üretmeyi kabullenmiş olması da, elbette koşullardan biri.

Kişinin siyasi çizgisinde kırıklık olmaması bir hayli önemli.

İnsanların siyasi görüşlerinde zaman içinde değişiklikler olması doğaldır. Ama bu belirli bir tutarlılık göstermelidir. Herkesin doğrusu farklı olabilir, ama genel doğrulardan yana, iyiden, güzelden yana değişim memnuniyetle kabul edilir.

Çıkar için kulvar değiştirmeler ise hemen fark edilir.

*

Bizim ölçümüze göre, ihtiras, kapris ve kompleksten uzak, toplumsal hizmeti öne alan bir siyasi göreve talip oluş, takdire şayandır.

Herkes “hizmet için” aday olur, “Çorum sevdalısı” olduğunu söyler, büyük vaatlerde bulunur. Ama, kişinin şimdiye kadar ne yaptığına, Çorum sevdasını nerede, nasıl gösterdiğine ve bu dediklerini gerçekleştirebilecek akla, ufka, birikime, kapasiteye ve yaptırım gücüne sahip olup olmadığına bakmak gerekir.

Yoksa, “Her şey Çorum için” benzeri lafları sarfetmek zor değildir.

*

Dileriz, tüm partilerde, özellikle milletvekili çıkarma şansına sahip partilerde aday sıralaması, Çorumluların içine sinecek şekilde olur ve Çorumlular, “Hangisi seçilirse seçilsin, Çorum’un barışı, kardeşliği, birlikte ve karşılıklı hoşgörü içinde yaşama iradesi, Çorum’un sorunlarına sahip çıkma, Çorumlulara adil, ayırımsız hizmet etme açısından hiçbir kaygı duymayız” deme rahatlığı içinde sandık başına giderler.

Umarız, gerçek anlamda demokrat, ülkeye ve Çorum’a değer katacak milletvekillerini seçme şansını buluruz.

Umarız.