İskilip, kültür ve doğa zenginlikleriyle, özellikle de eski kent dokusuyla Çorum’un çok önemli bir ilçesi.

İskilip’in yetiştirdiği elbette çok önemli insanlar var, ama ben İskilip’i “Bedri Rahmi’nin kenti” olarak bilir ve severim. Zira, Bedri Rahmi Eyüboğlu ile şiiri sevdim dersem yeridir.

İskilip şimdi, Organize Sanayi Bölgesi’nin devreye girmesiyle sanayileşme yolunda da önemli adımlar atıyor, ama asıl sahip olduğu o eski doku ile, yaşayan eski zanaatları ile, hele de dolması, keşkeği, ayvası, turşusu, çöreği, böreği, helvası ile, mutfak kültürü ile yeni bir Beypazarı olma şansını ne yazık ki iyi değerlendirememiş bir kadim kent.

İski̇li̇p 5

*

İskilip’in yeni Belediye Başkanı İsmail Çizikçi’yi, Çorum’daki PTT Başmüdürlüğü günlerinden beri tanıyorum. Bürokraside çok önemli görevler yaptı. Daima devlet ciddiyeti ve terbiyesi ile hafızalarda yer etti.

Aday olduğunda arayıp başarı dilemiştim. Seçimi kazandıktan sonra da tebrik ettim, ama “hayırlı olsun” demeye daha ileride geleceğimi söylemeyi de ihmal etmedim. Zira, o ilk günlerde ziyaretçi seline karışmak da vardı.

İskilip kökenli olan dostum Birhan Baran, Çorumgaz’dan bir ekibin İskilip’e gideceğini, Başkan Çizikçi’nin bu vesileyle bizi de beklediğini söyleyince, olur dedim.

Çorumgaz’ın Genel Müdür Yardımcısı Mevlüt Kara, Satınalma ve İkmal Müdürü Kazım Kahraman, Yatırımlar Müdürü Ömer Ağbal ve Finans Yöneticisi Mehmet Kurt ile İskilip’te buluşup, Başkan Çizikçi ve beraberindekilerle önce İskilip Parkı’nda bir çay içimi oturduk, sonra “Çatalkara” adı verilen Belediye Sosyal Tesisleri’nde İskilip’e özgü menü ikram edildi.

İski̇li̇p 6

Görüştüklerimiz arasında, AK Parti İskilip İlçe Başkanı Mehmet Demirci de vardı.

*

“Çatalkara” deyip de geçmek olmaz elbette.

Bedri Rahmi Eyüboğlu diyor ki:

Karadutum çatalkaram, çingenem

Nar tanem, nur tanem, bir tanem

Ağaç isem dalımsın salkım saçak

Petek isem balımsın, ağulum

Günahımsın, vebalimsin.

Dili mercan, dizi mercan, dişi mercan

Yoluna bir can koyduğum

Gökte ararken yerde bulduğum

Karadutum, çatalkaram, çingenem

Daha nem olacaktın bir tanem

Kadınım, kısrağım, karımsın.

*

Bir de,

“Şairim, zifiri karanlıkta gelse

şiirin hası, ayak seslerinden tanırım.

Ne zaman bir köy türküsü duysam,

şairliğimden utanırım.”

demiyor mu Bedri Rahmi, daha güzel ifade edilebilir mi bu duygu diye düşünüyorum kendi kendime. 

İski̇li̇p 1-1

*

Başta da belirtmeye çalıştığım gibi, İskilip gerçekten köklü bir kültürü günümüze taşıyan çok değerli bir kent. Ama, tüm bu değerlerden yoksun olsaydı bile, salt Bedri Rahmi ile “kültür kenti” olarak anılmayı hak ederdi.

Elbette en önemli koşul; İskiliplilerin “kültür kenti” olgusuna inanmaları…

Çorumluların “uygarlık başkenti” olgusuna inanmaları gerektiği gibi…

*

Tüm ilçeleriyle birlikte Çorum, tarih, doğa, kültür hazinesi…Gastronomi zengini…

Yine hep ifade ettiğim gibi; bu topraklar barışın anavatanı, kadın-erkek eşitliğinin anavatanı, inançlara saygının anavatanı…

Ah bir idrakine varabilsek…

İski̇li̇p 4