Cezaevi yapımında ve suçluluk oranında Avrupa’da birinciyiz. Gönül isterdi ki, okul yapımında, fabrika yapımında, kütüphane açılışında, yapay zeka kullanımında birinciyiz diyebilelim…

Diyemiyoruz yine de bir birinciliğimiz var. Cezaevi yapımında, suç ve suçlu oranında. Avrupa’nın tüm cezaevlerini toplasan bizimki kadar. Tüm mahkûmlarını toplasan nerdeyse bizimki kadar. 2023 yılı verilerine göre; Türkiye’deki  mahkûm sayısı 348 bin 265’dir. Oysa aynı dönem en çok suçlusu olan İngiltere’de bu sayı; 90 bin 964… Fransa 72 bin 294, Polonya 71 bin 228, Almanya 58 bin 098, İtalya 56 bin 127, ispanya 55 bin 909 iken Ukrayna 42 bin 708.

Toplumu rahatlatacak hiçbir çözümü olmayan iktidarın, çözüm yöntemi cezaları artırmak ve halkı hapse tıkmaktır. 9. Yargı paketi ile bu daha da yükselecek. İktidar cezaevi yapımında dünya şampiyonu, fakat yine de yetişemiyor. Cezaevlerinin durumu içler acısı. İnsanlar ranzalarda nöbetleşe, balık istifi yatıyorlar.

Nerdeyse ülke bir açıkhava mahpushanesine dönüştürülmüş,  iktidar hala harıl harıl cezaevi inşa ediyor. Toplum hep korkuyla mı yönetilecek? Bir gün bu korku duvarları aşılacaktır. O zaman koskoca ülke kapalı cezaevine mi dönüştürülecek?

Türkiye’de 419 cezaevi var, fakat yetmiyor. AKP iktidara geldiği dönemde 52 bin civarında olan tutuklu ve hükümlü sayımız, bugün 350 bin sınırını zorluyor. Bu iktidar iş üretmemiş suç ve suçlu üretmiş. Nerdeyse Avrupa ülkelerinin tamamına denk suç ve suçlu sayımız.

Suç ve suçlu oranının artışında ekonomi ve cehalet ön sırada geliyor. Anlaşılıyor ki mevcut iktidar kötü ekonomik koşullarda durmadan cahil üretmiş, cahilin cehaleti ise suç ve suçlu üretiyor.

Bilmek gerekir ki iktidarın yeni kabul ettiği müfredat programı ile her taraf okumuş cahillerle dolup taşacak. Cahil üretiminin durak noktası mahpushanelerdir. Böyle giderse okul sayısını mahpushane sayısına eşitlemek gerekecek!

Doktorun, avukatın, öğretmenin dövüldüğü, kadınların öldürüldüğü bir toplumda bu, diplomalı cahillerin de arttığının işaretidir.

Toplum kendisine neden biz Avrupa’nın toplamı kadar suç ve suçlu üretiyoruz diye sormadığı sürece, suç ve suçlunun da, cezaevi yapımının da sonu gelmeyecektir.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç; “299 yeni cezaevi açmakla” övünüyor. Keşke adil olmak adalet dağıtmak ve cehaleti yenmekle övünebilseydi. Hala 48 ilde yeni cezaevi inşaatları devam ederken, yakında açılacak Konya Cezaevi’nin maliyetinin bir buçuk miyar lira olduğunu biliyor muydunuz?

Ekonomiyi yönetemez, ülkede değer üretemezseniz, halkı şamarla yönetirsiniz. O da suç ve suçlu oranını artırır. Sizi Avrupa birincisi yapar. Sanayide, tarımda, bilimde değil, suç ve suçlu üretiminde birinci.

Bayrama yaklaştığımız şu günlerde, mahpushanelere yine bayram gelmeyecek. Üretim yapamayan, resmi enflasyonun yüzde 75’lerde gezindiği günlerde ülkeye bayram gelir mi bilemem.