Haziran Sızısı, Hasan Avşar’ın ilk şiir kitabı, eseri değerli dostum araştırmacı yazar Süleyman Özerol kanalıyla edindim. Hasan Avşar 1953 Malatya Hekimhan Güzelyurt doğumlu. İlkokulu doğduğu kasabada bitirdi. Ortaokul ve liseyi Hekimhan’da bitirdi. Hekimhan, Malatya ve Erzincan İliç ilçelerinde Jeoloji Kampında Maden Teknik Arama’da Teknik Ressam olarak çalıştı.

Sivas Eğitim Enstitüsünü bitirdikten sonra, Malatya ve Hekimhan’da öğretmenlik yaptı. Bir süre Güzelyurt Belediyesinde Encümen üyeliği de yaptı. Güzelyurt Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Mütevelli Heyet Başkanlığı yaptı. 2014 Yılında Malatya CHP yönetim Kurulu Üyeliği ve İl Başkan Yardımcısı olarak çalıştı. Halen Malatya Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi olarak göreve devam ediyor.

Hasan Avşar sanatçı duyarlılığı olan bir kişi, resim ve şiire ilgisi de buradan geliyor. 2021 yılında yayınlanan Haziran Sızısı adlı şiir kitabı ilk eseri oluyor. Lise yıllarından bu yana yazdığı şiirlerini derleyip toparlamış kitap haline getirmiş.

Sevgi, hasretlik, doğa, barış, özgürlük, gurbetlik, dostluk… Gibi ve daha pek çok olayı, kitabına konu edinmiş. 78 sayfadan oluşan kitaba, duygu dağarcığından süzülen 67 şiiri sığdırmış.

Yazar her bir şiirinde konusuna göre duygu yoğunlaşması yaşamayı ustaca başarıyor. “Ben bir tutsağım sevgiye gönüllü” (S.16) derken bazen sevgisinin tutsağı oluyor. Bazen “Gün olur da yeniden doğarsam/ Bahara koşacağım” (s. 24) Her şeye yeniden başlama olanağı bulursa, bahara koşacağını anlatıyor. Bahar doğuşun, uyanışın, yeni bir başlangıcın, aynı zamanda da doğanın doğurganlığının da simgesi değil midir? Bazen de; “Sonunda öyle bir dünya yakalayın ki/ içinde/ Özgürlük/ Adalet/ Barış/ Sevgi / İnsanlık olsun/ Yaşayabileceğiniz aşklar olsun” (S. 53) diyor. İnsanlığın var olalı beri yaşadığı en büyük aşkı, özgürlük, adalet, barış, insanlık aşkı elbette. Yazar bu güzel duygulara vurgu yapıyor.

İsterseniz yazarın SU GİBİ başlıklı şirini birlikte okuyalım.

Gel güzeller güzeli/ Kar çiçeği gül tomurcuğu/ Mutlulukların buram buram koktuğu/ Sevgilerin gül gibi açtığı güne gel

Gel güzeller güzeli/ Mor menekşede bahar yaprağı/ Sevgilerin sana kucak açtığı/ Özlemlerin son bulacağı güne gel

Gel güzeller güzeli/ Gönlümün baharı duygularımın yaz akşamı/ Ellerimin ellerini tutacağı/ Sevgilerin su gibi akacağı

Gel güzeller güzeli/ Ay ışığı, bulutlardaki sevda/ Senden uzak yaşamak istemiyorum/ İçimi aydınlatan ışık ol bana gel (S. 22)

Haziran Sızısını okumakla boşa zaman kaybetmeyeceksiniz. Ozan Hasan Avşar’ın sadece bu şiirlerle kalmayacağına inanıyorum. Yeni eserler de buluşmak dileğiyle.

Haziran Sızısı Hasan Avşar Öz Tepe Matbaacılık 2021 78 s Ulus/Ankara