Çeşitli amaçlarla seyahat, yolculuk yapmak, insan hayatının önemli bir parçasıdır. Zahmetine değer nimeti olan bir olaydır. Hele de sırf bilgi edinmek, kültürümüzü artırmak, tecrübe kazanmak, ufkumuzu genişletmek maksadı ile yaptığımız turistik amaçlı gezilerin tadına doyum olmaz.

Sıhhati, afiyeti ve imkanları olan herkes bu geziler için can atar. Bunun için atalarımız ne demiş; “Çok yaşayan değil, çok gezen bilir”. Gerçekten de öyledir. Seyahat imkanı olmayanlar ise bu tatlı yolculuğun hasretini çekerler.

Günümüzdeki iletişim araçları aracılığı ile bu özlemlerini gidermeye çalışırlar. Bence dünyayı gezip dolaşma fırsatına sahip olanlar, Ulu Allah’ın en büyük nimetlerinden birisine sahiptirler ve fazla bir şükür gerektirir.

İslamiyet her konuda olduğu gibi seyahat konusunda da insanları teşvik edici emirler ve öneriler sunar. Gezip görülmesini, Yüce Allah’ın varlığının, birliğinin, kudret ve kuvvetinin, azametinin, büyüklüğünün, eserlerinin görülmesini, eski kavimlerin yaşantılarını sergileyen ve simgeleyen ören kalıntılarını görerek ibret almalarını bizlere tavsiye eder.

Kur’an-ı Kerim’de; Ali İmran 137. ayet, Muhammed 10. ayet, En’am 11. ayet, Nahıl 36. ayet, Nemil 61. ayet, Rum 42. ayet ve sebe 18. ayet ve daha başka surelerde ibret amaçlı turistik gezilerden söz eden ayetlerin bu konuya ışık tutması gerçekten ilginçtir.

Hiçbir dinde bu güzelliği görmek mümkün değildir. Mesela Hz. Muhammed SAV.in şu mübarek sözüne nazır bedel hiçbir peygamberin bir sözü yoktur. “Siyruu fesihhuu” “Seyahat edin, sıhhat bulursunuz” Tebdili mekânda ferahlık vardır sözü de ecdada aittir. Böylece gezmek, görmek, bilgi edinmek, yani yolculuk yapmayı bizlere tavsiye etmektedir.

Bu konuda Çorum Belediyesi’nin seyahat programlarını çok önemsiyorum ve ilgilileri, başta Belediye Başkanımız Sayın Muzaffer Külcü’yü kutluyorum.

Şimdi gezilerin önemini bir nebze -parça- belirttikten sonra esas konumuza geçelim.

Bizlere bu mutluluğu yaşatan kardeşimiz, 15 senelik bir birlikteliğimiz olan grup arkadaşlarımızdan birisi olan Sayın Turan Atlamaz beyefendidir ki, kendisi güzel Çorum’umuzun da 6 sene Belediye Başkanlığını yapmıştır. Bugün hayata geçirilen bir çok projenin programlayıcısı olan şimdi ise birçok vilayetten daha büyük olan Samsun Büyükşehir İlkadım Kaymakamlığı görevini yürütmektedir.

İlkadım Kaymakamı, Çorum eski Belediye Başkanı Turan Atlamaz, piknikte, Çorum’dan gelen konuklarıyla…

Altınkaya Barajı’ndaki gezide, “Samsunum 3” gemisinin kaptanı İsmet Numanoğlu.

Altınkaya Barajı’ndan…

Şahinkaya Kanyonu’nun girişindeki ihtişam…

Dev barajın kıyısında bir adacık…

(SÜRECEK)