İSLAM’IN ŞARTI İSE 5’TİR

1-Savm: Oruç tutmak (Ramazan’da bir ay)

2-Salat: 5 vakit namaz, Cuma namazlarını kılmak

3-Hac etmek

4-Zekat: Malının zekatını vermek

5-Kelime-i Şehadet ki; La ilahe illallah, Muhammedün Resulüllah ki, Allah vardır, birdir, eşi benzeri yoktur. Hz. Muhammed SAV. onun kutlu kulu ve elçisi olduğunu kalben tasdik lisanen dille açık ikrar ve bu imanın gereklerini yapmaktır. Demek ki Oruç, İslam’ın 5 şartından birisidir. Ramazan-ı Şerif’te, üzerine farz olan ve mazereti olmayan her müslümana farzdır.

Cenab-ı Hak, Kur’an-ı Kerim’inde Bakara Suresi 183-184, Sh. 27’de şöyle buyurmaktadır:

“Ey inananlar. Müslümanlar! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi, sizlere de sayılı günlerde (Ramazan’da bir ay) farz kılındı. O Ramazan ayı ki; onda Kur’an-ı Kerim insanlara yol gösterici olarak, iyiyi kötüden, hakkı batıldan ayırıcı olarak indirildi. Sizlerden her kim bu aya erişirse onda orucunu tutsun. Kim hasta olur, yahut yolcu olursa iyileşince veya yolculuğundan sonra orucunu tutsun. Allah sizler için zorluk değil, kolaylık ediyor. Umulur ki Allah’a şükrediniz.”

Ebu Hureyre R.A. bildiriyor: Ramazan ayı gelmişti. R.SAV. “Ey Müminler. Allah size Ramazan ayında oruç tutmanızı emretti. Bu ayda gök kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır. Şeytanlar prangaya vurulur. Allah’ın o ayda bin aydan (83 sene 4 ay) daha hayırlı olan Kadir Gecesi var da, o gecenin hayrından mahrum kalan büyük bir ziyana uğrar. Bu ayda Allah oruç tutmayı farz kıldı. Ben de teravih namazını sünnet kıldım. Her kim ki bu ayda orucunu tutar, teravihini kılarsa, Bayrama anasından doğduğu gibi günahsız girer” buyurdular. (Nesai Ah. B. Hamber R.A.)

ORUCUN ÜSTÜN FAZİLETLERİ

Ebu Hureyre R.A. bildiriyor: R.SAV. buyurdular ki; “Allahü teala hazretleri buyurdular ki; ‘İnsanoğlunun her işi kendisi içindir, ancak oruç değil. Çünkü oruç ancak benim içindir ve onun ödülünü ben takdir ederim. Oruç; riyasız, gösterişsiz, insanı kötülüklerden koruyan bir ibadet, bir ameldir. Oruçlu iken kötü söz, kötü davranışlardan kaçının. Birisi size küfür bile etse ona sataşmayın. Ben oruçluyum, deyin. Hz. Muhammed’in canını kudretinde tutan Allah’a yemin ederim ki oruçlunun ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha güzeldir. Oruçlunun iki sevinci vardır. Birisi iftar zamanını beklerken, bisirisi de bana kavuştuğu zamandır.” (Buhari, Müslim, Ebu Davut, Tirmizi, Nesai vs.)

Yine Ebu Hureyre’den: R.SAV. buyurdular ki; “İnanarak sırf sevabını Allah’tan dileyerek orucunu tutan kimsenin geçmiş günahları affolunur. (Buhari ve 5 kutsal eseri)

-Cennette Reyyan adında bir kapı vardır. Bu kapıdan kıyamet gününde yalnız oruç tutanlar girerler. Başka kimse giremez. Çünkü o kapının bir adı da oruç kapısıdır. (Buhari, Müslim, Nesai)

-R.SAV.e bir adam geldi. “Ey Allah’ın resulü. Ben farz olan namazları kılarım. Orucumu tutarım. Helali yapar, haramdan kaçarım. Allah’ın benim hakkımdaki hükmü nedir?” dedi. R.SAV. “Cennettir” buyurdu. O kişi, “Vallahi bundan başka bir şey yapmam” diyerek oradan ayrıldı. (Müslim)

farz olan emirlerini yapanlar görevlerini yapmış olurlar. (SÜRECEK)