Ozon tabakasından nihayet iyi haber geldi.

11 Ocak 2023 Çarşamba günü Hürriyet’te rastladığımız “Ozon deliği kapanıyor” başlıklı haber, dünyanın bugünü ve yarını adına en güzel haberlerden biriydi.

Haberin spotu şöyle: Birleşmiş Milletler çatısı altında 30 ülkeden 230 bilim insanının hazırladığı raporda, ozon tabakasının iyileşme yolunda olduğu, 20-40 yıl içinde eski haline dönebileceği açıklandı.

Rapora göre, ozon tabakasının 2040 yılında delik ortaya çıkmadan önceki 1980 değerlerine dönmesi ve aynı durumun Kuzey Kutbu’nda 2045, Antarktika’da ise 2066 yılında gerçekleşmesi bekleniyor. Ozon tabakasındaki deliğin küçülmesi sayesinde, küresel ısınmanın 0.5 – 1 derece geriletilmesi öngörülüyor.

*

İnsanlığı ürküten iklim değişikliği konusunda Birleşmiş Milletler Çerçeve Sözleşmesi niteliğindeki Paris Anlaşması, 2015 yılında imzalanmış, 2016 yılında yürürlüğe girmişti.

Anlaşma, ortalama sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelerden 2 derece ile sınırlı tutmayı, hatta artışı 1.5 derecede tutmak suretiyle, iklim değişikliğinin risklerini önemli ölçüde azaltmayı hedefliyor.

Bu da elbette, sera gazı emisyonlarının düşük tutulmasıyla mümkün olabilecek.

*

Dünyanın artan nüfusunun ihtiyaçlarına cevap verebilecek düzeyde sanayi ve gıda üretimini artırmak, hiç kuşkusuz tüm ülkelerin temel görevi ve yönelimi.

Peki, sera gazı salınımını artırmadan bu nasıl mümkün olacak?

Sorun da zaten burada düğümleniyor.

Ama, elden giden ekonomik çıkarlar, zenginlikler veya hayatın kendisi değil…Dünya elden gidiyor, insanlık sonu belirsiz bir maceraya sürükleniyor.

*

Küresel ısınma ile ilgili karamsar bilgi ve haberlerin arasında, ozon tabakasının kendisini toparlamaya başladığı haberi öyle iyi geldi ki, paylaşmadan edemedik. Ama, yapılması gereken daha o kadar çok iş var ki…Hiç rehavete kapılmadan alınması gereken o kadar çok önlem var ki…

Dünya için, insanlığın geleceği için sevinirken, duyarlılığımızı da hiç elden bırakmayalım.