25 Nisan 2019 Perşembe günü Cumhuriyet’te, Zeynep Oral’ın geniş bir değerlendirme yazısı vardı. Başlığı, “12 bin yıllık geçmişle geleceği buluşturan konseri Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası verdi: Göbeklitepe’de ilk konser” şeklindeydi.

Zeynep Oral, Göbeklitepe’yi “tarihin sıfır noktası” diye niteliyor ve o büyülü dünyayı anlatıyor.

24 Nisan günlü Sözcü’de ise, Özlem Gürses’in OPET Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk ile yaptığı “OPET’in sosyal sorumluluk çalışması UNESCO’da beğeni topladı…Arkeo Köy Projesi ile Troya dünyaya tanıtıldı” başlıklı söyleşi yer aldı.

*

Biliyorsunuz, 2018 Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Troya Yılı” olarak kutlandı.

Nurten Öztürk de, Tevfikiye Köyü’nde gerçekleştirdikleri Arkeo Köy Projesi’ni UNESCO’nun Paris’teki genel merkezinde düzenlenen konferansta anlatmış.

Yine biliyorsunuz, 2019’un “Hattuşa Yılı” ilan edilmesi için çok çaba harcadık.

2019, Çorum’un plaka numarası nedeniyle, 100 yılda bir karşılaşabileceğimiz bir rakamdı. Bir önceki 1919’da yaşanmıştı, bir sonraki de 2119’da yaşanacaktı. Böylesine bir espri de söz konusuydu.

Yayınlarımız üzerine, Kent Konseyi karar aldı, Kültür ve Turizm Müdürlüğü konuyu Çorum’un talebi olarak Bakanlığa intikal ettirdi. Ama, takipsizlik nedeniyle gerçekleşmedi.

2019 “Hattuşa” yerine “Göbeklitepe Yılı” ilan edildi.

Elbette “Göbeklitepe” de çok önemli, ama bir sonraki yıl olabilirdi.

İleride “Hattuşa Yılı” da olacaktır elbette ya, bir espri kaçırılmış oldu.

2020’nin “Hattuşa Yılı” olmasını temenni edenler var şimdi, umarız olur.

Ama, çaba harcanmadan olmayacağını biliyoruz artık.

*

Devlet eliyle 2019’u “Hattuşa Yılı” olarak değerlendirme ve Troya gibi dünyaya maletme fırsatını -en azından ‘şimdilik’- kaçırdıksa da, Vakıf 19 güzel bir atılımda bulundu; 15 Nisan’ı Dünya Hitit Günü ilan edip 5 gün süren dolu dolu etkinliklerle, geleneksel hale getirme adına başarılı bir başlangıç yaptı.

Sosyal medyada paylaşılan bilgi ve fotoğrafları günü gününe değerlendirerek, Dünya Hitit Günü’ne biz de hak ettiği değeri verdik.

Daha da ötesini söyleyelim; yüzlerce fotoğrafı indirip bilgileri bir araya getirerek, sayfalar dolusu okurlarımıza yansıtarak “emeğimizi esirgemedik”…

Şimdi elimizde, “başarılı bir başlangıç” ve Dünya Hitit Günü’nü, tüm Türkiye’ye, hatta dünyaya maletme şansı, fırsatı var.

Tüm Çorum’un desteğinin sağlanması ve organizasyonun her bakımdan güçlendirilmesi halinde, tanıtım adına çok önemli bir kazanım elde edilmiş olacaktır.

Vakıf 19 Başkanı Alper Bilan’ın organizasyon becerisini ve insanüstü çabasını, buradan takdirle alkışlıyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.