Her şey bizim için

Yıllardır aynı nakaratlar tekrarlanır. Artan maliyetler nedeniyle satın aldığımız ürünlerin fiyatları değişir. Biri çıkar ‘fiyat ayarlaması’ der. Başkaları çıkar ellerinde olmayan nedenlerden dolayı fiyat güncellemesi yapıldığını üzülerek dile getirir.

Bazı kendini bilmezler, iyi niyetleri görmezden gelip ürünlere zam geldiğini söyler. Görünen zamlar, görünmeyen zamlar diye yapılan güncellemeyi ikiye ayırır.

Satın aldığımız ürünlerin fiyatlarının yükselmesi sadece maliyet artışlarından kaynaklanmaz. Kendileri için bir şey istemeyen, bizi bizden çok düşünen büyüklerimiz aşırı kilo, kolesterol gibi zararlılardan korumak ister. Sağlığımızın bozulmasını önlemek için bu türden gıda ürünlerinin pahalı satılmasını isterler.

Sigara gibi son derece zararlı tütün ürünleri var. İnsanlar kendilerini zehirlemek için bunları satın alır. Bizler, büyüklerin sözünü dinlemeyiz. Çeşitli vergilerle tütün ürünleri maliyetinin en az on katı bir satış bedeliyle tüketiciye sunulur.

Tiryakiler inadına yine satın alır.

Aynı kural alkol ürünleri için de geçerlidir. Şişede durduğu gibi durmayan arpa suyu dahil her türlü alkol, içeni sarhoş eder. Sürekli kullananlar ayyaş olur. Büyüklerimiz bizleri bu zararlıdan korumak için ellerinden gelen çabayı gösterir. Uzmanlar televizyonlara çıkar. Tekel maddeleri gibi bu ürünlerin üzerinde bunların zararlarını anlatan uyarılar vardır. Tekel bayileri olarak bilinen yerler satışı azaltmak için sürekli denetlenir.

Tüketimin azalması sonucunda üretim de azalır. Tütün yurtdışından satın alındığı için tüketimin azalması ithalatın azalması anlamına gelir.

Duydum ki tuvalet kağıdına zam gelmiş. Bazı kendini bilmez nankörler, son derece iyi niyetli çalışmayı çarpıtmaya başlamış. Aslına bakarsanız büyüklerimizin düşünceleri çok farklıdır. Yapılan fiyat güncellemesi sonucunda kağıt tüketimi azalacaktır. Sonuçta daha az tüketim, daha az ağaç kesilmesi demektir.

İklimler değişiyor. Topraklarımız çölleşiyor. Ağaçlar artarsa çevre sorunları azalır. Nankör oğlu nankörler yine ağızlarından zehir saçmaya başlayacaklar.

Bre kendini bilmezler, bre utanmazlar! Eskiden tuvalet kağıdı mı vardı!