“Obruk Barajı önemli bir cazibe merkezi haline geldi”
Şimdiye kadar Obruk Barajı’nın işleyişi ve tanıtımı ile ilgili yeteri gayret gösterilmediğini belirten EÜAŞ Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Nurettin Kulalı, gönderdiği yazılı basın açıklaması ile Obruk Barajı hakkında bilgiler vererek, barajın işleyişini anlattı.
Kızılırmak Nehri Havzası’nın önemli projelerinden biri olan Obruk Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin Çorum iline 45 km, Dodurga ilçesine 16 km, Oğuzlar ilçesine 13 km ve Osmancık ilçesine de 23 km uzaklıkta bulunduğunu belirten Kulalı, şu bilgileri verdi:
“Daha önce Orta Kızılırmak Havzası Fizibilite Çalışmaları kapsamında Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından projesi hazırlanan Obruk Barajı ve Hidroelektrik Santralı, DSİ tarafından 28.Kasım.1995 tarihinde ihale edilmiş ve 29.Şubat.1996 tarihinde o zamanki Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından temeli atılarak inşaatına başlanmıştır.
2003 yılında baraj gövde inşaatı ve İskilip-Çorum yolu üzerindeki 1250 metre uzunluğundaki köprü inşaatı tamamlanmıştır.
Baraj gövde inşaatı bitmesine rağmen, ödenek yetersizliği, bürokratik engeller ve ihale iptalleri gibi nedenlerden dolayı bir türlü başlanamayan santral binası (elektro-mekanik teçhizat) inşaatına o zamanki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Hilmi Güler’ in tüm sorumluluğu üzerine alarak müdahalesi ile zaman kaybı önlenmiş ve 30.Eylül.2005 tarihinde yapımcı firma ile sözleşme imzalanmıştır. Haziran 2008 de santral inşaatı tamamlanarak deneme üretimine, 2009 yılında da ticari üretime başlanmıştır.
Obruk Hidroelektrik Santrali iki adet 154 kV’lik Enerji iletim hattı ile enterkonnekte sisteme bağlanmıştır.
Kamulaştırma giderleri ile birlikte yaklaşık 350 milyon dolara mal olan Obruk Barajı ve Hidroelektrik Santralı Projesi Çorum’un en önemli yatırımlarından biridir. Enerji ve sulama amaçlı inşa edilen Obruk Barajından ticari üretime başladığı 2009 yılından 2014 yılı sonuna kadar 2,256 Milyar kWh lik elektrik enerjisi üretimi yapılmıştır. Bu dönemdeki elektrik üretiminin parasal değeri yaklaşık 340 Milyon TL’dir.
Obruk Barajı’nda depolanacak su ile bölgenin en büyük sulama projesi olan Dutludere Sulama projesinin biran evvel hayata geçirilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu proje ile Kızılırmak Nehrinin sağ ve sol sahilinde bulunan Osmancık ve Dodurga ilçelerine bağlı 12 adet köye ait tarım arazileri sulu tarıma kavuşacaktır. Osmancık ve Dodurga ilçelerinin yanında Laçin ilçesinin de faydalanacağı bu proje ile toplam 70 bin dekar arazi, yapılacak olan yaklaşık 100 km uzunluğundaki kanalla birlikte cazibeli sulu tarıma kavuşmuş olacaktır. DSİ tarafında gerçekleştirilecek olan bu proje ile yöre çiftçimizin geliri artacak, Çorum ve ülke ekonomisine önemli ölçüde zirai katkı sağlanacaktır.
Enerji üretimi ve sulamanın yanında Obruk Barajı; balıkçılık, su sporları, kıyı tesisleri ve piknik alanları gibi projelerle de bölgemiz için önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. Oğuzlar Belediyesinin geçtiğimiz yıllarda kendi kıt imkanları ile baraj kıyısında yaptığı tesisler her türlü takdire şayandır. Baraj gölü, Çorum ilimiz ve çevre ilçeleri için bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Dışarıya sürekli göç veren bölgemizde, İlimiz özel müteşebbisleri ve Üniversite işbirliği ile yeni projeler üretilerek bölge turizmine kazandırılmalıdır.”
(ÇORUM HABER)
Bunlar da ilginizi çekebilir