Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart' ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanılmasına ayrılmaktadır.

Tarihsel boyutuna bakıldığında, 8 Mart 1857 yılında ABD'nin New York kentinde tekstil fabrikasında 40.000 kadın işçinin daha iyi çalışma koşulları ve özlük haklarının sağlanması istemiyle başlattıkları grev sonucu polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangın ve arbedede fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamayan 129 kadın işçinin can vermesi…

6-7 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhang kentinde 2. Enternasyonale bağlı (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 mart 1857 tarihinde tekstil fabrikasında yangında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "International Women's Day- Dünya Kadınlar Günü" anılmasını önerisini getirmiş ve öneri oybirliğiyle kabul edilmiştir.

İlk yıllarda belli bir tarih saptanamamış olmasına rağmen her yıl ilkbaharda anılmaya devam ediliyormuş. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921' de Moskova' da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadın Konferansı'nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleştiriliyor ve adı da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirleniyor. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anılmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme gelmiş ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu,16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etmiştir.

Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlanmıştır. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın ve yığınsal olarak kutlanırken, kapalı mekanlardan sokaklara taşınmıştır. " Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin etkilenmesiyle, 1975 yılında " Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapılmış ve 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmamıştır. 1984'den itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri, kurum ve kuruluşlar tarafından " Dünya Kadınlar Günü" olarak kutlanmaktadır. Bu tarihi olay, kimi ülkelerde protesto günüdür, kimilerinde ise kadınlığı kutlayan bir gündür.

Bu özel günümüzü köyümde toplamış olduğum kır çiçekleriyle renklendiriyorum...