Bayraktar, yaptığı açıklamada, sigortalılara ve memurlara öngörülen yıpranma payının, Bağ-Kurlulara öngörülmediğini, bunun da haksızlığa sebep olduğunu belirtti. Şemsi Bayraktar, diğer sigortalılıklarda olduğu gibi yıpranma payı verilerek çiftçilerimizin de erken emekli olmalarının sağlanması gerektiğini vurguladı.
Çiftçilerimizde 25 yıl olan tarım Bağ-Kur sigortalılığı prim ödeme süresinin çok uzun olduğunu belirten Bayraktar, şunları kaydetti: “Tamamen dışarıda, zor şartların neden olduğu ağır iş yüküyle birlikte, maruz kaldıkları fiziki ve çevresel sorunların olumsuz etkileri çiftçilerimizi kısa zamanda yıpratmaktadır. Çiftçilik mesleğinin zorluğu, fiziki anlamda tükenmişliğe, daha kısa zamanda bedenen yıpranmaya neden olmaktadır. Diğer taraftan pek çok meslek grubunda yasal olarak çalışılması gereken süre 8 saattir. Ancak çiftçilerimiz aile fertleriyle birlikte, mesai kavramı gözetmeden, tarlada, bahçede, ahırda, ağılda 8 saatin çok üzerinde, çoğu zaman 10-12 saat hatta hasat zamanı gün ağarmadan işe koyularak gecenin karanlığına kadar, cumartesi, pazar, tatil demeden çalışmaktadır. Hiçbir meslek grubunda çalışma süreleri bu kadar uzun, bu kadar yoğun değildir.
Ağır şartlarda çalışmalarına rağmen çiftçilerimiz, yıpranma payı hakkından mahrum. TZOB olarak, çiftçimize yıpranma payı talep ediyoruz. Yağmur, çamur, kar, kış demeden tarlasında, damında, ahırında, kümesinde, bağında, bahçesinde çalışan ve tüm Türkiye’yi besleyen, elleri nasırlı çiftçilerimiz yıpranma payı almayı hak ediyor. Ayakta durabilmek için destek alan, her türlü riske açık üretim yapan çiftçilerimizin, yıpranma payı hakkı görmezden gelinmemelidir.”
Yıpratıcı mesleğinden dolayı daha erken emekli olabilmelerini sağlamak adına, bazı çalışanlara çalıştıkları her yıl için ilave 90 gün kamuoyunda yıpranma payı olarak bilinen fiili hizmet zammı verildiğini vurgulayan Bayraktar, Tarım sigortasında her ay için 15 gün, her yıl için 180 gün prim ödendiğini, 3600 prim gününün 20 tam yılda bittiğini, tarım Bağ-Kur’da ise 25 yıl prim ve yaş bulunduğunu ve prim ödeme gününün 10 yıla çekilmesi gerektiğini ifade etti.
Çiftçilerin en önemli sorunlarından birinin sosyal güvenlik olduğunu anlatan Şemsi Bayraktar, sosyal güvenlik sistemini mali açıdan sürdürülebilir kılmak, mükellefin teşvik edilmesi ve onlara destek verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
(ÇORUM HABER)
Editör: TE Bilisim