Rot-balansçı esnafının fiyat tarifesi belli oldu
Çorum’da faaliyet gösteren rot-balansçı esnafı 2013 yılında uygulamaya başladığı rot ve balans ücretlerinde tek fiyat uygulamasına devam ediyor.
Otomobil, minibüs ve kamyon sahiplerine yolculukta hayati önem taşıyan rot ve balans ayarlarına 2 yılı aşkın bir süredir zam yapmayan sanayi esnafı, yeni fiyat tarifesini ise kamuoyuna açıkladı.
Buna göre; balans ücreti 40 TL olurken, rot ayarı ücreti de 40 TL olarak belirlendi. Otomobillerde lastik sökme takma lastik başına 10 TL olurken, minibüs için 15, kamyon için de 20 TL olarak belirlendi. Kamyon rot ayarı ücreti 50 TL, Kırkayak rot ayarı ise 75 TL oldu.
Açıklanan yeni fiyat tarifesi ÇESOB Başkanı Yalçın Kılıç ve Oto Tamirciler Esnaf Odası Başkanı Necmettin Uzun’un imzasıyla tüm rot-balans işi yapan esnafın işyerlerinde yerini alırken, ÇESOB Başkanı Yalçın Kılıç ve Oda Başkanı Necmettin Uzun ise, yeni fiyat tarifesinin tüm esnafa hayırlı kazanç getirmesini temenni etti.
ARAÇTA ROT-BALANSIN ÖNEMİ
Çoğu insan, milyarlarca lira ödeyip satın aldığı otomobilini bilinçsiz kullanıyor. Bilinçsiz kullanım, özellikle ön takım yıpranmalarına, dolayısıyla hem kaza olasılığının artmasına, hem de paraların boşa gitmesine neden oluyor.
Milyarlarca lira değerindeki araçların kullanımında dikkat edilmesi gereken hususların başında, rot-balans ayarı geliyor. Bir çeşit enstrüman akordu gibi ayarları yapılmış otomobil, sürücüsüne keyifli ve güvenli bir yolculuk yaşatır. Unutmamak lazım ki ayarsızlıktan kaynaklanan en ufak titreşim ve bundan doğacak sorunlar da aracınıza mutlaka zarar verecektir. Otomobilinizde motor aksamı kadar önemli bölümlerden biri de, ön takım ve rot-balans ayarıdır. Motor arızasında araç yolda kalırken, ön takım arızası hiç istenmeyen sonuçlara neden olabilir.
Lastiğin yön açısı anlamına gelen rot ayarıyla lastikteki merkezkaçı önlemek için ağırlığın her noktada eşit dağılımı amacıyla yapılan dengelemeye de, balans ayarı deniyor. Özellikle, kasislerden geçen, çukurlara düşen, kaldırımlara çıkan, bozuk satıhlarda yol almak zorunda kalan ve patinaj yaparak hareket ettirilen araçlarda, lastiklerin dişleri bozuluyor. Böylece bozulan lastiklerin getireceği dengesizliği ortadan kaldırmak ve aracın sağlıklı biçimde yol alabilmesini sağlamak için rot-balans ayarı yaptırmak gerekiyor. Kullanım yeri ve durumuna göre 5 ile 10 bin kilometrede bir yapılması gereken rot-balans ayarı için rot-balansçı esnafı, sürücülere uzun yola çıkmadan önce mutlaka araçlarının ön takımını kontrol ettirmelerini öneriyor.
(Volkan SINAYUÇ)
Bunlar da ilginizi çekebilir