ABD’de başlayıp sonrasında bütün dünyayı kasıp kavuran 1929 ekonomik krizi ile birlikte o dönem için rekor seviye olan 2,13 kuruş seviyesine yükselen dolar, enflasyon olmaması ve ekonomik durgunluk nedeniyle 1935 yılına gelindiğinde 1,25 kuruşa kadar düşmüş, 1945'e kadar bu seviyeyi korumuş ve 1,31 kuruşta çakılıp kalmış.

AKP’nin ilk iktidara geliş tarihi olan 3 Kasım 2002 tarihinde dolar kuru 1,679 kuruş. Yani Cumhuriyet kurulalı doların geldiği son değer 1,679 kuruştu. “Türkiye’yi şahlandırıp uçuracağını” iddia eden AKP iktidarı, gerçekte doları uçurup şahlandırmıştır. Dünkü dolar kuru 9,28 Türk Lirasıydı. Türk Lirası, Türk Ekonomisi dolar kuru karşısında gerçekten uçmuş, fakat uçurumdan aşağı.

16 Nisan 2017 tek adam ucube sistemine geçtiğimiz tarihte dolar kuru; 3,62 Türk Lirasıdır. Yani tek adam rejimine geçtiğimiz günden bu yana, yaklaşık 4 yılda ABD doları Türk Lirası karşısında 5,66 lira artı değer kazanmış. Sadece bu tablo bize tek adam rejiminin ülke ekonomisini getirdiği yeri anlatmaya yetmez mi? Türkiye en temel gıda ürünü olan, ekmeklik buğdayı bile yurt dışından dolarla alıyor. Hayvanlarını doyurduğu samanı dolarla alıyor. Ülkede üretim durdu. Cumhuriyet’in tüm gözde kurumları haraç mezat satıldı. Daha doğrusu yandaşlara peşkeş çekildi.

Şimdi yurdum insanı iktidarın beceriksizliği karşısında sudan çıkmış balığa döndü. Çarşıda, pazarda fiyatlara bakıyor, şaşkına dönüyor. Herşey el yakıyor. Aksine ücretler düşüyor, fiyatlar yükseliyor, üretim olmayınca işssizlik, füze hızıyla yükseliyor.

Bir dönem Merkez Bankası’nda döviz vardı ve doların yükselişini frenliyordu. Damat yönetiminde 128 milyar dolar hokus-pokus olunca, şimdi o olanak ta kalmadı. Artık doları tut tutabilirsen. Freni patlamış kamyon gibi bayır aşağı gidiyor.

Dolar bu şakası olmaz, yaşamımız ona uyarlı, siz bakmayın Cumhurbaşkanı ekonomi başdanışmanı, birkaç kamu şirketinin yönetim kurulu üyeliğini yapan jöleli lakaplı Yiğit Bulut’un, Mayıs 2017’de dolar 3,52 iken bir TV programında “Bu dolar buradan döner 3 liranın altına gelir. ‘Dolar 5 lira olacak’ diyenler adamsanız çıkın milletten özür dileyin” ve “Dolar 3 lirayı geçsin yüzüme tükürün” sözlerini söylediğine. Tükrüğünüzü ne yaparsınız orasını ben bilemem. Bu kafa ve mantığın, ekonominin içine ne ettiğini ise iyi bilirim.

Ya bir dönemin ‘düşük profilli başbakanı’ Binali Yıldırım ne demişti; “Dolardan bize ne, dolsa ne olur dolmasa ne olur, biz kasaya dolana bakalım. her şeyi getirip dolara bağlamanın anlamı yok. Çıkıyor, iniyor.” Dolarla hacı yatmazı mı karıştırmıştı acaba? “Bir iniyor, bir çıkıyor”

Diğer yandan doların yükselişinden endişelenmeli miyim diye soran Ahmet Hakan’a kayıp bakan Berat Albayrak “dolarla mı maaş alıyorsunuz” unutulmaz yanıtını vermişti.

Ekonomi bu hale tesadüfen gelmemiş. Şimdi çareyi altı ayda bir Merkez Bankası başkanlarını ve yöneticilerini değiştirmekte arıyoruz. Kolay gelsin.

Sözü bir dörtlükle noktalarsak;

Dolar yaktı elimiz

Doğrulmadı belimiz

Şu ucube rejimde

Beter oldu halımız.