Alt liglerle ilgili alınan kararlar bir kez daha gösterdi ki, futbol iyi yönetilmiyor. Milyon dolarların havada uçuştuğu bir sektörde gelgitlerin bu kadar sık yaşanması gelecek adına endişe verici bir durum.

Süper Lig ve 1.Lig ile ilgili alınan “oynatma” kararlarında bir sıkıntı yok. Çünkü bu ligler federasyonun öz evlatları. Üvey olan alt ligler. Bu yüzden “oynansın mı, oynanmasın mı? kararını vermek aylar sürdü. Belli ki, “Oynansın” diyenlerin lobisi daha güçlüydü ve ilk etapta “oynanacak” kararı alındı. Ardından rüzgâr tersine döndü. Bu kez “oynanmayacak” kararı alındı. Haftası dolmadan birbirinin tam tersi iki karar var ortada. Bu da gösteriyor ki, özerk olmasına rağmen Türkiye Futbol Federasyonu kendi iradesiyle karar alamıyor!

Ha, şunu da anlayabilmiş değilim. 2.ve 3.Liglerdeki 89 takımın yüzde 90’ının kalan maçları oynamak istemediği açıklanmıştı. Federasyon’un “oynanmayacak” kararından sonra kıyamet koptu. “Neden oynanmıyor, oynanmalı” diyen kulüp sayısı o kadar çok ki. O zaman “Oynanmasın” diyen kim arkadaş?

En başından beri liglerin oynatılmamasından yanayım. Federasyonun ilk etapta “oynanacak” kararı ne kadar yanlışsa, haftası dolmadan almış olduğu “oynanmayacak” kararı da o kadar yanlıştır. Sen koskoca Federasyonsun, aldığın bir kararın arkasında duracaksın. Çocuk oyununa döndü. Federasyonun bir ciddiyeti, inandırıcılığı, güvenirliği kalmadı, karizması çizildi.

İlk etapta “18 Temmuz’da başlayacak” kararından sonra birçok takım antrenmanlara yeniden başladı. Onca insanı tesislerde toplamanın ve gerekli önlemleri almanın bir de ekonomik boyutu var. Sancaktepe ta Bolu’da kampa girdi. Sen Federasyon olarak kulüplere 4 aydır 1 kuruş ödeme yapmamışsın, üstüne bir de “maçlar oynanacak” deyip para harcatmışsın, sonra çıkıp “oynanmayacak” diyorsun. Çocuk oyuncağı mı bu! Bu kulüplerin paralarını kim ödeyecek? Yazık günah değil mi?

Özetle, Nihat Özdemir başkanlığındaki Türkiye Futbol Federasyonu pandemi sürecinde aldığı ve alamadığı kararlarla çuvallamıştır. Kurulları ile birlikte güven ve umut vermemektedir. Alanyaspor-Trabzonspor maçından sonra yaşanan olayları herkes gördü. Verilen cezalar komikliğin ötesinde acizlikten başka bir şey değil. Bu bile başlı başına federasyonda acilen kan değişimine gidilmesi gerektiğini gösteriyor.

Türk futbolu büyük bir çöküş içerisinde, kulüpler borç batağına saplanmış durumda. Çünkü balık baştan kokuyor. Futbolu artık işadamları değil, futbolun içinden gelen insanlar yönetmedikleri sürece bu çöküş devam edecektir.