İki insan sarasındaki en kısa mesafe tebessümdür

*
Küçük kız, hüzünlü bir yabancıya gülümsedi. Bu gülümseme adamın kendisini daha iyi hissetmesine sebep oldu. Bu hava içinde yakın geçmişte kendisine yardım eden bir dosta teşekkür etmediğini hatırladı. Hemen bir not yazdı, yolladı.
Arkadaşı bu teşekkürden o kadar keyiflendi ki, her öğle yemek yediği lokantada garson kıza yüklü bir bahşiş bıraktı. Garson kız ilk defa böyle bir bahşiş alıyordu. Akşam eve giderken, kazandığı paranın bir parçasını her zaman köse başında oturan fakir adamın şapkasına bıraktı.
Adam öyle ama öyle minnettar olduk ki… İki gündür boğazından aşağı lokma geçmemişti. Karnını ilk defa doyurduktan sonra, bir apartman bodrumundaki tek odasının yolunu ıslık çalarak tuttu. Öyle neşeliydi ki, bir saçak altında titreyen köpek yavrusunu görünce, kucağına alıverdi.

Küçük köpek gecenin soğuğundan kurtulduğu için mutluydu. Sıcak odada sabaha kadar koşturdu. Gece yarısından sonra apartmanı dumanlar sardı.

Bir yangın başlıyordu. Dumanı koklayan köpek öyle bir havlamaya başladı ki, önce fakir adam uyandı, sonra bütün apartman halkı…

Anneler, babalar dumandan boğulmak üzere olan yavrularını kucaklayıp, ölümden kurtardılar. Bütün bunların hepsi, beş kuruşluk bile bir maliyeti olmayan bir tebessümün sonucuydu.

MÜTEVAZI VE PRENSİP SAHİBİ OLUN: En değerli kişiler alçak gönüllü olanlardır. İnsanı ayakta tutan iskelet ve kas sistemi değil, prensiplerdir. (Albert Einstein)

BASRALI HASAN: Elinde bir mumla yürüyen çocuğa sordum: “O ışık nereden geliyor?” Çocuk mumu hemen söndürdü, “Bana nereye gittiğini söyleyin. Ben de size nereden geldiğini söyleyeyim.” dedi.

BİLGE BAADDİN:

1-“Bu benden, o yabancı der” kafası dar. / Oysa tek ailedir bütün insanlar.

2-Sevgiyle yoğrulmamışsa yüreğin / Tekkede, manastırda eremezsin,

Bir kez gerçekten sevdin mi dünyada / Cennetin, cehennemin üstündesin..

(Ömer Hayyam)

3-Bazen ağlamak gerekir açılmak için. Bazen anmak gerekir anılmak için. Bazen de susmak gerekir duymak için. ( Şems-i Tebrizi)

4-Keşke doğmadan önce senaryoyu bi okusaydık iyiydi!

5-Gerçek üzüntü ne zaman başlar bilir misiniz? Yaşın kadar yaşamadığını anladığın zaman. (Marquez)

6-Sanal dünyanın esiri olan ve insan içine çıkmayan çocuk annesine soruyor.

“Beni internetten mi indirdin anne?”

“Hayır, seni internetten indirmedim.

Seni doğurdum yavrum”

7-Sanat çocukta özgüveni yükseltir, kendini ifade edebilmeyi sağlar. Zihnini açar. Hayata bakış açısını genişletir. Görüş alışverişi yapmayı, anladığını anlatmayı öğretir.

8-Bir ara insanları anladığımı sandım. Sonra sandığımı anladım. (Freud)

9-Bir fikir ayrılığına rağmen karşındakine saygı duyabiliyorsan insan olmuşsun demektir. (Dostoyevski)

10-12 Nisan 1961 yılında Kazakistan’da Baykonur üssünden uzay aracıyla atmosfere çıkan Kozmonot Yuri Gagarin ilk uzay yürüyüşünü yapmıştı.

Ateist olan Yuri Gagarin dindar beyin cerrahı arkadaşına “ Üstad, uzayda seninkini göremedim” demiş. Beyin cerrahı da “Sevgili Gagarin, önce seni tebrik ederim. Ben de biliyorsun beyin cerrahıyım, şimdiye kadar yüzlerce beyin ameliyatı yaptım, ama beyinde düşünceyi göremedim “demiş.

Çok eski yıllarda memleketim Osmancık’a yaptığım bir seyahat sonunda İstanbul’a dönerken yazdığım şu dörtlüğümü Facebook’ta paylaşınca sevgili öğrencilerim çok duygusal sözlerle “Aman hocam, daha gençsiniz, çok erken!” demişler.

Osmancık’ta toprak beni hep çeker,

Sana her zaman bağrım açık der,

Göz ucuyla kollar biraz uzaklaşsam,

olsa, bir gün döneceksin der…(Mehmet Özata)

*

Önemli bilgi:

Koronaya yakalanıp testleri pozitif çıkan hastalar, hemen diş fırçalarını değiştirsinler.

Dişler aynı fırçayla fırçalandıkça, korona testleri pozitif çıkmaya devam ediyormuş.

14/9/22