Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu tarafından Türkiye’de ilk “Modern Zirai Market” Çorum’a açıldı.

Modern Zirai Market’in açılışına CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın,  Çorum Ticaret Borsası Başkanı Naki Özkubat, Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı Mehmet Yolyapar, Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyon Bölge Başkanı Semra Şahin, Çorum İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz Kaya, Çorum davetliler ve çiftçiler katıldı.

Içerisi1414-1Açılışta konuşan Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyon Bölge Başkanı Semra Şahin konfederasyonun 56 ülkede 6 buçuk milyonluk bir networke sahip olduğunu söyledi. Amaçlarının çiftçilere yeni tarım politikaları ve stratejileriyle katma değer sağlayarak olduğunu aktaran Şahin, yenilikçi bakış açısıyla modern zirai marketleri açmayı ve çiftçilerin hizmetine sunmayı istediklerini söyledi. 

Amaçlarının minimum maliyetle maksimum faydayı çiftçilere sunmak olduğunu vurgulayan Şahin, “Bunun dışında Anadolu Çiftçi Meclisiyle proje danışmanlığı ile drone hizmetleri, tarım aletleri ve sözleşmeli tarım modelleriyle çiftçilerimizin işini kolaylamak, yolunu açmak istedik.” diye konuştu.

Aşgundhdgfgf

TARIMDA ÜRETİM DÜŞÜK

Ticaret Borsası Başkanı Naki Özkubat ise Türkiye’nin dünyada tarım üretiminde 11. sırada ama üretim ortalamasında da 10. sırada olduğunu aktararak, “Ülkemizin en büyük problemi tarımda üretimin çok düşük olması. Dünya ortalaması buğdayda 480 kiloyken Türkiye ortalaması 286 kilo. Demek ki bizim burada bir eksiğimiz var. Eksiğimiz birim. Biz toprağımızın mutlaka ölçümlerini yaptıracağız. Yaprak ölçümlerini yaptıracağız. Bilimsel tarım yapacağız. Babadan atadan kalma uygulamalarla devam edersek çok geride kalacağız. Bu tür marketlerin ülkemize katkı sunacağına teknik desteğin devam etmesine herkese hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.

AŞGIN: “ATIL TARİM ARAZİLERİNİ EKİYORUZ”

Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın da tarım sektörünün stratejik öneme haiz bir sektör olduğunu belirterek, “Bundan önceki savaşlara baktığımızda merkezinde doğal kaynakları, petrolü ve doğalgazı görüyoruz ama bundan sonrasında biraz daha tarım alacak, tahıl alacak, gıda güvenliği alacak. Tüm ülkeler bir gayret içerisinde. Ülkemiz, devletimiz de bu anlamda önemli adımlar atıyor. Atıl tarım arazisinin kalmaması da çok önemli bu anlamda da Çorum Belediyesi olarak son 3 yıldır atıl arazilerimize tahıl ekiyoruz, buğday ekiyoruz, ayçiçeği ekiyoruz.” şeklinde konuştu.

Aşgın, marketin hayırlı uğurlu olmasını dileyerek işletme sahibi Semra Şahin’e tablo hediye etti.

Çepni Mahallesi Necmettin Erbakan Caddesi’nde hizmet vermeye başlayan Modern Zirai Market’in açılış kurdelesini protokol ve davetliler birlikte kesti.

Semra Şahin ve market yöneticisi Arif Soysal, katılımcılara marketi gezdirerek bilgi verdi.

Çiftçiler1414

Editör: NURDAN AKBAŞ