Taban fiyatları nasıl hesaplanıyor anlamıyorum? Mazota, gübreye, otogaza zam, benzine zam her şeye zam ama köylünün ürettiğine zam çok cüzi kalıyor.
Soğanın kilosu 20 kuruş koca bir çuval soğan 5-6 lira. Baharla birlikte soğanlar yine yol kenarlarına dökülür.
Buğdayın fiyatı da 50- 60 kuruş. Bu senelerdir böyle ama gübre ve mazot almış başını gitmiş.    Tabii bunun sonucunda da köylü şehre göç ediyor ve köylerde yaşayan kimse kalmıyor. Sadece 3-5 hanede birkaç ihtiyar karı koca kalmış onlarda ekse ekemez, biçse biçemez.
Hayvancılıksa bir başka sorun hayvanın bütün her şeyi parayla temin ediliyor böyle olunca onu şehirde yapmak daha hesaplı hale geliyor.
Yine meyvecilikte de sorunlar bitmiyor. Olursa bir sorun olmazsa bir sorun. Olan da çürüyüp dökülüyor. Ceviz üretimi nispeten iyi sayılır hele de kaliteli ise para da ediyor. En azından çürüme dökülme sorunu yok.
Eskiden üzümde sorun vardı ama şimdi pekmez bayağı para ediyor hele de ak pekmez hem para ediyor hem de zor bulunuyor.
Bu olumsuz gidişe bir çözüm getirilmeli. Gübreye, mazota yapılan zamlar buğdaya, arpaya, soğana, pancara verilmeli yoksa artık üretim yapamayacak hale geliyoruz.
Artık çok fazla tarla ekilip biçilmiyor bir zamanlar kendi kendini besleyen Türkiye bu durumdan kurtarılmalıdır. Ayçiçeği bile ithal ediliyor. İthalatla ihracat arasındaki fark her geçen yıl daha da artıyor.
08.10 2013 tarihli Türkiye gazetesinde bir yazı vardı. Bu yazıda, İsviçre’de çalışmayan, yan gelip yatan bütün herkese aylık 2.800 dolar maaş verileceği yazıyordu. Bunda bir yanlışlık var yan gelip yatmakla bu işler olmaz. Demek ki burada ithalat çok az ama ihracat çok fazla. Bu işler ancak planlı, programlı ve bilinçli çalışmayla olur. Bu konu devletimizce incelenmelidir.
Tedbirler bir an önce alınmazsa bunun sonu iyi olmaz. Sanayiden gelen döviz bile sanayi ürünü alımlarına ödenen dövizi karşılamıyor.
Köylünün planlı ve programlı üretim yapması sağlanmalı. Plansız, programsız üretim yapıp sonra da dere kıyılarına dökmek israf ve günahtır.
Yarın idrak edeceğimiz Kurban Bayramının hayırlara vesile olmasını diliyorum. İyi bayramlar.
Saygı ve sevgilerimle.