Türk Beyi, Kürt Beyi, Çerkez Beyi, bir de ARI BEYİ.

Arı beyiyle alay etmeye başladılar. Haber aldı Arı beyi, ders vermeli bunlara dedi, hazırlanın dedi 8 arıya, yarın yarış var.

Ağalar beyler de en nazik yer gözümüz; adamlarına emir verdi, gösteride en üstün biz olmalıyız.

Başladı savaş gibi sanki güreş. Adamlardan Çerkezin pehlivanı Hamit Kaplan’dı. Yeni gelmiş Avrupa’dan Antinson’u, Rus güreşçiyi iki defa tuşla yenmişti. Burda da başpehlivan oldu. Arıyla güreşeceksin dediler beyler. Yapamam böyle bir hatayı. Arı bizim soyumuzdan sokar, en nazik yerimiz gözümüz.

Emrindekilere hazır ol emri verdi. Arı beyini önce 4-5 arı soksun yığılıp kalınca. Arı beyi ben size yardımcı göndereceğim. Burada kılıçlı 50 bin asker var. Bütün beyler toplansa 5 bin askeri zor çıkartırlar.

Ve arılar eğitimliydi. Eğer hizaya gelmezlerse gözlerinden sokacaksınız. Bir gözü 4-5 arı 10-15 dakika sokarsa o ağanın askeri veya kendi ebedi kör kalırdı. Bu arı beyi için kolaydı. Ama kolay kolay bu tatbik edilemezdi. Arı ataları böyle öğretmişti arı beylerine. Arılar arı beyinin emrinden çıkmazlardı. Bey beyliğini bildiği müddetçe arı kovana zor sığmaya başlayınca oğul verir. Aslında bey yüklüce arıyı alır ve kovandan çıkar, önceden öncü arıların tesbit ettiği yerdeki kovana veya kovuğa yerleşir. Kuvvetlidir. Balla midesi dolmuş, 40-50 bin arı çoğalır. Onun da torunları olur. Böylece arı nesli çoğalır. Arı kovanı beysiz kalmadıkça arının kovanı sönmez.

Arı sırdır. Kadın da arı gibidir. Can verir, sır vermezler.

Arı balsız, bal arısız olmaz. Bunlar ikiz kardeştir. 100 binlerce yıl öncesinden kan kardeşi sanki. Arıcı sabır küpü olursa kovanlar bal küpü olur. Asil azmaz, bal kokmaz demiştir azizlerimiz.