Çorum’un gelecekte su sıkıntısı yaşamaması için 5 ayrı çalışma içerisine girdiklerini ifade eden Külcü, ilk çalışmalarının Hatap Barajı ishale hattı olduğunu belirterek, “Buradan 15 kilometrelik bir ishale hattıyla şehrin içmesuyu kaynaklarını bekliyoruz. Bu yaptığımız birinci çalışmadır. Hatap Barajı’nın bu sene sulama amaçlı kullanılmaması için DSİ Genel Müdürlüğü bir çalışma yürütüyor. Önümüzdeki sene bir sorun kendisini hissettirirse Hatap Barajı sulama amaçlı kullanılmayabilir.

“KUYULARDAN 6 MİLYON METREKÜP SU ALIYORUZ”
İkinci çalışmalarının ise atıl durumdaki kuyularla ilgili olduğunu kaydeden Külcü, açıklamasında şu bilgileri verdi:
“Atıl durumdaki kuyularımızdan 10 tanesini aktif olarak çalıştırıyoruz. 2014 yılında bu kuyulardan 6 milyon metreküp su aldık. Bu sene de 6 milyon metreküp suyu kuyularımızdan alacağız. 4-5 aylık su ihtiyacımızı kuyulardan karşılıyoruz. 6 yıllık görev süremiz boyunca kuyulara 2.5 milyon liralık yatırım yaptık. Kuyulardan aldığımız suyu 50 günün üzerine artı rezerv olarak ilave ediyoruz. Bunun yanı sıra 2014’de 4 milyon liralık elektrik faturası ödedik. Meselenin su olduğu yerde elbette elektrik faturasını dikkate alacak değiliz.

“KOPARAN’DA 3 MİLYON METREKÜP SU VAR”
Üçüncü projemiz, Koparan Deresi’nin derevasyon çalışmasıdır. 4 ayrı koldan akan ve boşa giden suları tek bir noktada toplayıp Yenihayat Barajı’na taşıyacak olan operasyonu şuanda devam ettiriyoruz. Bu işin maliyeti 11 milyon lira.%80 civarında iş tamamlanmış durumda. Buradan da 3 milyon metreküplük bir ilave kaynak elde etmiş olacağız.

“KAÇAKLARDAN 1 MİLYON METREKÜPLÜK SU ELDE EDİLDİ”
Dördüncü çalışmamız kayıp-kaçaklara yönelik. Kayıp kaçak aracı aldık. 1 yıldır bu araçla yaptığımız çalışmalarda şehrin değişik noktalarında kaçak tespitleri yaptık. Kaçak tespitlerinden elde ettiğimiz su miktarı da 1 milyon metreküptür. Bu yıl içerisinde de bir bu kadar daha kaçak tespit etmiş olacağız.

“ÇOMAR BARAJI DA DEVREYE GİRECEK”
Türkiye’de ilk kez baraj dip temizliğini Çomar’da yapacağız. Çomar Barajı’nın dibi adeta balçık deryası olmuş. Bu haliyle devam ederse 6-7 yıl sonra Çomar Barajı ekonomik ömrünü tamamlamış olur. Daha önceki seçim beyannamelerimizde ve açıklamalarımızda aslında Çomar’ı mesire yeri olarak kullanmayı düşünmüştük. Bu temizliği gerçekleştirdikten sonra Çomar Barajı da devreye girmiş olacak. Şu an barajlarımız içerisinde bir miktar da olsa artışın yaşandığı tek yer Çomar Barajı oldu.

“KOÇHİSAR’DAN ÇORUM’A SU GELECEK”
Beşinci ve aslında en büyük çalışmamız ise Koçhisar Barajı suyunun kullanılmasıdır. Bu suyun Çorum’a ulaşması için 51 kilometrelik bir ishale hattı tesis edeceğiz. Hattın hangi güzergâhtan geçeceği ile ilgili projenin ihalesi Aralık ayında yapıldı. Bu ay içerisinde ihale ile ilgili bir karar verilmiş olacak. Uygulama ve inşaat ihalesi de yapıldıktan sonra Koçhisar Barajı’ndan aldığımız suyla Çorum’un içme suyu ihtiyacını karşılamış olacağız.
Belediye olarak tüm bu yapılanlarla ilgili kararı yağış miktarının en fazla olduğu 2012’nin sonunda almıştık. O zaman böyle bir öngörü ortaya koyarak, her ne kadar barajlarımız dolu olsa da ileride bir sorun yaşamayalım diye 3 yıl öncesinden adımlarımızı attık. Çorum Belediyesi olarak içme suyu konusu büyük bir hassasiyetle takip ediyoruz.”
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim