Çok tartışıldı, çok konuşuldu ama 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe girdi Ticaret Kanunumuz. Tartışılan konuların birçoğu düzeltildi, yumuşak bir geçiş sağlanmaya çalışıldı. Yeni Ticaret Kanunumuz Türkiye’deki ticaret kültürünü adeta değiştiren, günümüz dünya ekonomisine ve ticaretine, yeni teknolojiye uyumu sağlayan bir düzenleme olarak karşımıza çıkmıştır. Bize düşen ise bu yeniliklere en kısa zamanda ayak uydurmaktır.

Bu yeni düzenlemelerde, en kısa zamanda yapacağımız bir işlem var. Şirketlerimizin ortakları arasında tüzel kişi olarak ortak olan ortaklarımız var ise ve birde yönetim kurulunda görev almış ise en kısa zamanda bazı işlemler yapmak gerekmektedir.

Öncelikle yeni Ticaret Kanunumuzun ilgili maddesi şöyle diyor; “Bir tüzel kişi yönetim kuruluna üye seçildiği takdirde, tüzel kişiyle birlikte, tüzel kişi adına, tüzel kişi tarafından belirlenen, sadece bir gerçek kişi de tescil ve ilan olunur; ayrıca, tescil ve ilanın yapılmış olduğu, şirketin internet sitesinde hemen açıklanır. Tüzel kişi adına sadece, bu tescil edilmiş kişi toplantılara katılıp oy kullanabilir. Yönetim kurulu üyelerinin ve tüzel kişi adına tescil edilecek gerçek kişinin tam ehliyetli olmaları şarttır”

Bu hükümle anlatılmak istenilen şudur, tüzel kişinin temsilcisi olarak üye seçilmiş bulunan gerçek kişinin, Türk Ticaret Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde istifa etmesi, onun yerine tüzel kişinin seçilmesi gerekir. Şirkete ortak olan tüzel kişi temsil yetkisi verdiği gerçek kişiyi kendi ticaret sicilinde tescil ve ilan ettirir ve bu durumu internet sitesinde açıklamak durumundadır.

Diğer taraftan, gerek ana sözleşme ile gerekse sonradan yetki verilmek suretiyle, seçilmiş bir müdür olmayan limited şirketlerde, başka bir ifade ile tüm ortakların hep birlikte müdür sıfatıyla şirket işlerini idare ve şirketi temsil ettiği limited şirketlerde de aynı üç aylık süre içinde istifa etmesi, onun yerine tüzel kişinin seçilmesi gerekir. Şirkete ortak olan tüzel kişi temsil yetkisi verdiği gerçek kişiyi kendi ticaret sicilinde tescil ve ilan ettirir ve bu durumu internet sitesinde açıklamak durumundadır.

Bu şekilde seçilen ve tescil edilen gerçek kişiler temsil ettikleri şirketler (tüzel kişilikler) adına genel kurullara katılıp oy kullanabilirler, yönetim kurulunda temsil edebilirler ve  her türlü temsil yetkisini kullanabilirler.

Belirtilen üç aylık süre ise 01.10.2012 tarihinde dolmaktadır, yani bu durumda olan şirketler

1 Ekim tarihine kadar bu işlemleri yapmak zorundalar.