En son getirilen Sosyal Güvenlik Yasası ile, şirket ortakları ile yöneticilerinin ve kendi adına bağımsız çalışan ve aynı zamanda işveren sınıfında olan ( yanında işçi çalıştıran) kişilere bir zorunluluk getirildi. Fakat, ileride önemli sorunlar çıkaracak bu zorunluluk pek gündeme gelmedi, bu nedenle işletme sahip ve ortakları her an parasal bir sıkıntı ile karşılaşabilirler, ki 2014 yılından itibaren sosyal güvenlik kurumları bu konuda beyan ve bildirimlerin karşılaştırma işlemine başlamış ve kimi işletme sahip veya ortaklarına bu konuda yazı göndermiştir.
Bu durumu biraz daha açalım isterseniz; Yeni yasal düzenleme ile eskiden bilinen bağkur basamağı ve belirli sürelere bağlı basamak yükseltme sistematiği ortadan kaldırıldı. Bunun yerine beyan sistemi getirildi, artık işletme sahip veya ortakları ödemek istedikleri bağkur primlerini kendi gelirlerine orantılı olarak belirleyeceklerdir. Ancak bu belirleyecekleri rakam sigorta primlerine esas günlük kazancın alt sınır ile üst sınırı arasında bir rakam olacaktır. Bu rakam 2015 yılı için alt sınır 414,52 TL üst limit ise 2.694 TL olacaktır.
Asıl dikkat edilmesi gereken bir kıstastan daha bahsetmek istiyorum, bir çok işletme yanında işçi çalıştırmakta ve bu işçilere yasal bildirimlerinde beyan ettikleri ücretleri ödemektedirler. İşte dikkat edilmesi nokta da burada başlıyor, yanında çalıştırdıkları işçilere ödedikleri ücret aslında kendi ödeyecekleri bağkur primine emsal teşkil etmektedir.
Nasıl mı! bir örnekle açıklayalım; yanımızda çalıştırdığımız bir mühendise 3.500 TL bürüt ücret ödediğimizi varsayalım. Bizimde bağkura bildireceğimiz bağkur prim matrahı 3.500 TL den az olamayacak ve 3.500 TL'nin % 34,5 olan 1.207,50 TL prim ödemek zorunluluğumuz ortaya çıkacaktır.
Demek oluyor ki beyan edeceğimiz bağkur primimiz esas tutarın 2 tane dikkat edilmesi noktası var; Birincisi; Yasal olarak işçiler için belirlenen sigorta priminin alt ve üst sınırları içerisinde olacak, İkincisi ise; yanımızda çalıştırdığımız işçilere verilen ücretten daha düşük olamayacaktır.
Peki yanımızda çalışan işçiye ödediğimiz ücretten daha düşük bir bağkur prim matrahı beyanında bulunur isek ne olur. Bu durumun tespit edilmesi halinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yanımızda çalışan işçinin işe giriş tarihinden ve kendi bağkur prim beyanımızdan daha yüksek ücret ödeme tarihinden itibaren ödememiz gereken fark prim hesaplanarak gecikme zammı ile ödemek zorunda kalırız.
Diyeceksiniz ki bu nasıl tespit edilir, yeni sosyal güvenlik yasamız bağkur ile sigorta kurumunu tek çatı altında topladığını biliyoruz, Dolayısı ile sosyal güvenlik kurumu, yanımızda çalışan işçiler için her ay verdiğimiz "aylık sigorta prim bildirgesi" ile bizim beyan ettiğimiz "bağkur primine esas bildirimizi" karşılaştırma yapması çok basit hale gelmiştir.
Bu neden ile aradan bir süre geçtikten sonra bir gecikme zammı ve prim sürprizi ile karşılaşmak istemiyor isek, daha yıl başında iken, bağkur primimize esas bildirimizi yanımızda çalışan ve en yüksek ücret alan işçinin maaşından daha az bildirmemeye dikkat edelim, diğer yandan geçmiş yıllarda böylesi bir durum var ise, kurumuna müracaat ederek daha fazla gecikme zammına maruz kalmadan gerekli düzeltme işlemini yaptıralım.
Sağlıklı, başarılı ve kazançlı bir yıl dileklerimle.