Başlangıçta öğretmenevleri bir 12 Eylül projesi idi. Amacı öğretmen kitlesini kontrol etmek, toplumsal konulardan uzak tutmak idi.

Sonra gelişen süreç içinde sosyal hizmet sunan bir kuruma dönüştü ya da dönüştürüldü. Otel, lokanta, lokal, kuaför ve diğer hizmetler gibi...

Herhangi bir kente atanan, işi gereği ya da tatile giden bir öğretmen ve öğretmen ailesinin kendine ait bir mekân olarak sığındığı bir kurum oldu.

***

Ama Çorum öğretmenevi, her nedense şanssız bir öğretmenevi oldu.

-Yeterli hizmet etmekten hep uzak kaldı. Özellikle lokalize hizmette sınıfta kaldı. Düzenli bir oturma, dinlenme, okuma salonu organize edilemedi.

-Yeni kurulduğu dönemde uzun bir süre pantolon kavgası verildi. Kotla girilmez denildi. Öğretmen arkadaşların verdiği kavgayla bu sorun zoraki çözüldü.

-Oysaki öğretmenevi; bu hizmetlerin ötesinde sağcı-solcu, Alevi-Sünni, tüm farklı kimlikleri taşıyan öğretmenlerin birlikte oturabildiği, konuşabildiği, bir ölçüde de olsa birlikte yaşamaya alışabildiği, karşılıklı sosyal ilişkilerin gelişebildiği ve kaynaşmanın yaşandığı bir hizmeti de yerine getirmektedir.

-Geçmişte yan yana gelemeyen öğretmenler burada sunulan lokalize ve diğer hizmetlerle bir araya gelebilmektedir.

-Özellikle Çorum'da yaşanmış büyük bir acıdan sonra öğretmenevinde bir araya gelebilmek daha da bir önemlidir.

***

Sanırım öğretmenevini yönetenler, Çorum'daki bu hassasiyeti okuyamadılar.

-Aslında kendileri de bir öğretmen olduğu halde kalorifer dairesini lokale çevirerek hava almayan, dış görüşü olmayan, kapalı bir izbe mekânı...

-Çamaşırhanenin, tuvaletin kokusunun yayıldığı bir bodrumu, öğretmene uygun görmekten rahatsızlık duymadılar.

-Öyle ki, hiçbir bayan öğretmenin ve bir öğretmen ailesinin rahat oturamayacağı, 30-40 kişilik erkek öğretmene seslenen, yalnız elektrikle aydınlatılabilen bir karanlık lokal, yalnız oyun oynamaya seslenen bir salon...

-Sayın Vali ve Milli Eğitim Müdürü de kendilerine iletilen bu rahatsızlığı önemsemedi.

-Yani Çorum öğretmenevi, adı öğretmenevi olmakla birlikte öğretmene hizmet vermek istemeyen bir öğretmenevine dönüştürülür oldu.

-Buranın, öncelikle öğretmene, yöresindeki öğretmene hizmet etmek amacıyla açılan sosyal bir hizmet birimi olduğu unutulur oldu.

Herhalde yönetime gelen arkadaşlar, öğretmenliğini unutup kendilerini bir lokanta sahibi gibi, bir otel sahibi gibi görür oldular.

Ve maalesef yönetim kuruluna seçilen arkadaşlar da aynı durumda oldular.

İyi niyetlerinden kuşku duymak istemiyoruz ama maalesef görüntü böyle oldu.

***

Sayın Vali, sayın Milli Eğitim Müdürü ve bizzat Öğretmenevi Müdürü eşleriyle ya da eşsiz olarak sıradan bir kişi gibi kalorifer dairesinden bozma bu lokale gelmeli, birkaç saat oturmalı, uygun olup olmadığını, öğretmene yakışıp yakışmadığını doğrudan görmeli.

Ve de bilinmeli ki, öğretmen evi; yalnız bir kahvehane değildir, yalnız bir çayevi değildir, yalnız bir oyun salonu değildir. Ve de yalnız bir lokanta ve otel de değildir. Dinlenme, söyleşme, okuma, ailece oturabilme, bayanların da rahat oturabileceği sosyal hizmetlerin sunulacağı bir mekândır.

Ve de Çorum öğretmenevi, bu hizmetleri sunmaya bir ölçüde de olsa fiziken yeterlidir.

Elbette öncelik iki tane düğün salonu değildir. Hatta öncelik hiç düğün salonu değildir.

***

Ve de özellikle unutulmamalıdır ki:

Çorum öğretmenevinin yapımında, Çorum öğretmenlerinin büyük maddi katkısı olmuştur. Her ay maaşlarından kesinti yapılarak yapılmıştır bu bina.

Bu nedenle ışık görmeyen, tuvalet kokusunun yayıldığı havasız bir yeri öğretmene uygun görmek, herhalde yakışık almamıştır.

-Çünkü öğretmen incinmiştir, incitilmiştir.

-Çünkü öğretmen, öğretmenevinden dışlanmıştır.

-Çünkü öğretmen, çamaşırhane ve tuvalet kokusunun içine sokularak aşağılanmıştır.

Öğretmenlerin bu konuda gösterdikleri yapıcı tepkiler ise hiç önemsenmemiştir.

***

Özellikle bir kez daha belirtelim ki:

Çorum öğretmenevi salt bir öğretmenevi değildir. Acı olayları yaşamış Çorum'da, yan yana gelemeyen öğretmen camiasını bir araya getiren ve bir kaynaşmaya hizmet eden bir kurumdur. Ve de öyle olmalıdır.

Çünkü Çorum'un hassasiyetidir bu konu.

Sayın Valinin, Milli Eğitim Müdürü ve öğretmenevi müdürü ile öğretmenevi yönetim kurulunun bu hassasiyetleri düşüneceğini, düşünmesi gerektiğini ve öğretmeni aşağılayan, inciten bu konuyu çözeceklerine inanmak istiyorum.