Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizi sonrasında birkaç ay yüksek seyreden meyve ve sebze fiyatları, yerli ürününün piyasaya girmesiyle birlikte inişe geçerken bu durum en çok vatandaşı sevindirdi.
Türkiye genelinde olduğu gibi Ramazan ayında özellikle et ve gıda fiyatlarında yükseliş bekleyen vatandaşın imdadına yerli ürün meyve sebzelerin tezgahlardaki yerini alması yetişti.
Çorum’da Ramazan alışverişlerini ağırlıklı olarak pazarlardan yapan vatandaşlar geçen hafta meyve sebze fiyatlarında yaşanan düşüşle biraz olsun rahat nefes aldı.
Çorum’da haftanın her günü açılan pazarlardaki ürünlerin büyük kentlere göre zaten uygun olduğunu dile getiren Sebzeciler ve Pazarcılar Odası Başkanı Erdoğan Yılmaz, son haftalarda yerli ürünlerin piyasaya girmesiyle birlikte fiyatlarda düşüşler yaşandığını dile getirdi.
Özellikle mevsimi gelen meyve ve sebzelerin pazarlardaki tezgâhlarda yerini aldığını ve bunun da fiyatlara yansıyarak Ramazan ayında vatandaşı rahatlattığını anlatan Oda Başkanı Yılmaz, Ramazan ayı boyunca iftar sofralarında mantıya yoldaşlık eden sarımsağın fiyatının ciddi şekilde düştüğünü, son ayların en canlı pazarını geçen hafta içinde yaşadıklarını, bazı günler havanın soğuk olmasının satışlara etki etmesine rağmen genel anlamda esnafın da memnun olduğunu bildirdi.



Meyve ve sebze alışverişine çıkan vatandaşlar en taze ürünü en uygun fiyata almak için semt pazarlarına uğradığını anlatarak köylü vatandaşların getirdiği bal kabağı, kuru soğan, salatalık, domates, fasülye, kiraz, elma, çilek, patates, biber, ıspanak, sarımsak, yeşil soğan, yarma, bulgur, tereyağı, katık, süt, asma yaprağı, mısır, nohut ve mercimek gibi ürünlerin de Ramazan ayında ilgi gördüğünü ifade eden Yılmaz, “Dışarıdan gelen ürünlerin maliyetleri fazla olduğu için fiyatlar yüksekti. Ama son haftalarda fiyatlar yerli ürünlerin pazara girmesi ile birlikte ciddi şekilde düştü. Bu da Ramazan ayında vatandaşa yarar sağladı. Halen muz ve yeni dünya gibi meyveler dışında bir çok meyve ve sebzenin üretimi ilimizde yapılıyor.” diye konuştu.



Erdoğan Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yaz aylarının gelmesi ile birlikte Oda yönetimi olarak pazarlarda bazı düzenlemeler yaptık. Tüm pazarlardaki çizgileri yeniden çizdik. Diğer eksiklerimizi de yavaş yavaş tamamlıyoruz. Çorum Belediyesi’nin pazarlara bakışından da memnunuz. Hem pazar esnafını hem de vatandaşı gözeterek önemli hizmetler veriyorlar. Yapamadıklarımız ve hatalarımız olabilir ama sorunları hem vatandaş hem esnaf hem de Belediye işbirliğinde çözmeye gayret harcıyoruz. Çorumluların kendi yetiştirdikleri ürünleri vatandaşa taze taze ulaştırma konusunda önemli bir görevi yerine getiriyoruz. Pazarlarda halen satılan ürünlerin yaklaşık yüzde 80’i Çorum’da yetiştirilmektedir. Özellikle Cumartesi Pazarı’nda köylü pazarının düzenlenmesi için bir çalışma yaptık. Onlar için pazarın ortasında bir yer düzenledik ve çizgilerle yerlerini belirledik. Belediyemizden bu düzenlemeyi hayata geçirmek için destek istiyoruz. Çarşamba Pazarı’nda zemin sıkıntısı devam ediyor. O sorunun da çözüme kavuşmasını bekliyoruz.”
Çorum’daki pazarlarda satılan bazı meyve ve sebzelerin fiyatları şöyle:
“Domates 50 Kr, Salatalık 1 TL, Maydanoz 50 Kr, Soğan 50-75 Kr, Muz 4-5TL, Patates 75 Kr, Dere oto 50 Kr, Sarımsak 5-12 TL, Erik 2 TL, Mantar 3-6 TL, Çilek 3-4 TL, Elma 1 TL, Patlıcan 1 TL, Fasülye 1.5-2 TL, Şeftali 2.5 TL, Yenidünya 1.5 TL, Kayısı 2.5 TL, Biber 4-5 TL, Kiraz 3-5 TL, Dolma Biber 2.5 TL, Roka 1 TL, Semizotu 10 TL, Limon 1 TL, Kabak 2 TL, Kapruz 65-75 Kr, Marul 1 TL, Havuç 75 Kr-1 TL, Turp 1 TL”




(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim