Dün, turizm sektörünü yeniden düzlüğe çıkarabilme adına ülke çapında gösterilen gayretlere değinirken, Çorum’un da ciddi bir “tanıtım eylem planı” belirlemesi gerektiğine dikkat çekmiş, cesaretle, yeni ve güçlü adımlar atılmasının zorunlu olduğunu vurgulamaya çalışmıştık.

Eskilerin deyimiyle “yazımızın mürekkebi kurumadan” bu konuda iki önemli gelişme yaşandı.

Birincisi, İskilip’te geçtiğimiz günlerde ortaya çıkarılan tarihi tünelin, Osmanlı döneminden kalma batık bir şehrin keşfedilmesine vesile olmasıydı.

İkincisi ise, Ahmet Ümit’in “Ninatta’nın Bileziği” isimli romanının operaya uyarlanmasıyla, Hattuşa’nın bir kez daha sanat dünyasına hatırlatılması ve Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt başta olmak üzere, ilgili bürokratların Kadıköy Süreyya Operası’ndaki dünya prömiyerine katılmalarıydı.

Ve bunu izleyen, Uzakdoğu’dan ilk turist kafilesinin Hattuşa’ya gelişi…

*

İskilip, eski şehir dokusuyla, öteden beri son derece ilgi çekici, “tarih kokan” bir yer.

Bedri Rahmi’yle de ayrı bir “şiirsel” fark yaratıyor.

Şimdi, 510 dükkandan oluşan tarihi bir Osmanlı çarşısı gün yüzüne çıkarılırsa, İskilip’in turistik değeri bir değil, birkaç kat artacak.

Hitit uygarlığına ilgi duyanların yanısıra, Osmanlı eserlerine meraklı turistler, özellikle yerli turistler, İskilip’i görmezden gelemeyecekler.

Bütün mesele, İskilip’te büyük bir tarih hazinesinin ortaya çıkarıldığı gerçeğini herkesin algılaması ve ilçenin kaderini değiştirecek kazıların büyük bir ciddiyetle planlanıp koordine edilmesi…

*

Ahmet Ümit’in operasına gelince…

Kitap imza günü için geçen Nisan ayında Çorum’a gelişinde, bizlere, daha doğrusu ÇORUM HABER’e bu tasarısını açıklamıştı. Biz de Çorum kamuoyuna duyurmuştuk.

Sanat, sürekli üzerinde durduğumuz “tanıtım” atağının en önemli ayaklarından biri.

Bir şeyler yapalım, bir şeyler yapalım diye çırpınırken, öncelikle sanatsal bir takım açılımları kastediyoruz, umut ediyoruz, önermek istiyoruz.

Örneğin, Kapadokya’yı Kapadokya yapan uzun soluklu yerli televizyon dizilerini kim görmezden gelebilir?

Çorum, bunun altyapısını oluşturabilir mi?

Yazılıkaya sanat-edebiyat dergimiz için kendisiyle söyleşi yaptığımızda, ince ruhunu, kültür ve sanata, tarihe, turizme, sosyal sorunlara samimi ilgisini yakından gözlemlediğimiz Milletvekilimiz Sayın Ceritoğlu Kurt, bu bakımdan en büyük şansımızdır.

Sevgi dolu anne yüreği, kadınca şefkati, tüm Çorumluları ortak hedefler etrafında toplamakta da, yani Çorum’un tanıtımı adına birlik ve beraberliği sağlamada da önemli etken olacaktır.

Özetle, düne göre bugün çok daha umutluyuz.