PEYGAMBERLER

26. Hz. Muhammed A.S.: Alemlere rahmet olarak gönderilen son peygamberdir. M.S. 571 yılında Mekke’de doğmuştur. Kureyş kabilesinin Haşimi kolundandır. M.S. 632 yılında Medine’de Allah’ın rahmetine kavuşmuştur. Bütün kainata peygamber olarak gönderilmiş, Kur’an gibi sonsuz bir mucize ile kıyamete kadar hüküm sürecek bir sistemin –islamın- banisidir.

Hakkında en kesin bilgi olan tek resulülazim, en yüce bir peygamber A.S.dir. Hakkında en çok kitap yazılan, dünyada en çok baskısı yapılan ve en çok okunan, milyonlarca hafız tarafından ezberlenen Kur’an’ın mübelliği, tebliğ edicisidir. R.SAV.i kısa bir makale satırlarına sığdırmak asla mümkün değildir. Binlerce cilt kitap yazılmasına rağmen yine Hz. Muhammed hakkıyla anlatılmış olmaz. Çünkü o kainatın efendisi, insanlığın kurtuluş önderi ve rehberidir.

Diğer peygamberler gibi maalesef o yücenin değeri müslümanlarca yeterince kavranamamıştır. Yoksa İslam alemi onun yolundan gitse böyle mi olurdu? Allah böyle bir yüceyi bir kez göndermiş, bir daha göndermeyecektir. İnsanlığın gözünü açması gerekir.

Biz burada İslam’ın iman esaslarını kısa ve öz olarak anlatmaya ve imanın nurunu insanlığa sunmaya çalışıyoruz. Teferruatlı bilgi isteyenler şu internet asrında istediğini bulabilirler. Ancak şunu ifade edebilirim. R.SAV.in hakkında köklü ve sahih bilgileri içeren Kadı İyaz hazretlerinin Şifaı Şerif adındaki kapsamlı eserini okumalıdırlar. Bu konuda yazılan yüzlerce eser vardır. Bilgilerinize sunulur.

Peygamberlere iman konusunda bilgi verirken Kur’an’da ismi geçen peygamberlerle ilgili çok kısa bir sunum yaptık.

PEYGAMBERLERİN ÖZELLİKLERİ

Peygamberlerin sıfatları ile ilgili başlarda kısa bilgi verildi. Ama daha kapsamlı olarak peygamberleri tanıma bakımından onların özelliklerini bilmek gerekir. Çünkü insanların çoğu peygamberlerin birer insan olmaları hasebiyle (nedeniyle) normal insanlarla peygamberleri karıştırmakta ve yanlış inanışlara düşmektedirler. İşte bu yanlışlıkları önlemek için peygamberler hakkında şu bilgileri bilmek gereklidir.

1.Peygamberler de bir beşerdir, insandır. İlah değillerdir. Ama insanlar arasında seçilmiş üstün özellikli yüce inanlardır. Beşer, insanlığın temel vasfıdır. Yani, yüce Allah’ın en şerefli yaratığıdır. Peygamberler ise insanların en şereflisi ve en yücesidir. Beşerin en belirgin özelliği günah, hata, isyana düşmesi ve sonradan Ulu Allah’tan af ve mağfiret dileyip bağışlanması ve aklanmasıdır. Ayrıca beşer olmak, melek ve şeytani vasıflara sahip olmasıdır. Fakat burada peygamberler insanlardan ve meleklerden de üstün olduklarından, korunarak günah işlemeleri Allah tarafından önlenmiş ulu kişilerdir. Peygamberlerin insan olmaları, beşer olmalarına rağmen, diğer sıradan insanlardan ayıran özelliklerinin başında masum, günah işlemez olmalarıdır. Peygamberler günah işleselerdi peygamber olamazlardı. Kur’an’ın bazı ayetleri peygamberimizin de bir beşer olduğunu, ancak kendisine vahiy geldiğini bildirmiştir. İsra suresi 17/93’deki tenzih ederim rabbimi ben peygamber olan bir beşerden başkası değilim. Peygamberlerin beşer olmaları yönüyle insanlar gibi yerler, içerler, yatarlar, kalkarlar, bir insanın fiziki özelliklerini taşırlar. Ancak ruhi yapıları, üstün vasıfları insanlardan farklıdırlar. Olağanüstü hallere -mucize- sahiptirler. Vahiy alırlar, dahidirler. En üstün akla sahiptirler. Allah’ın emri dışında bir hareket yapamazlar. Peygamberlik ancak Allah’ın tensibi-seçmesi- ile olur. Çalışarak olunmaz. Yani eski tabirle hasbidir, kesbi değildir. İnsanlar müminler çalışarak, ibadet ederek melekleşir, hatta daha da üstün olabilirler ama, peygamber olamazlar. Çünkü peygamber olarak fiziki ve ruhi olanaklara sahip değillerdir. Peygamberler Allah’ın izni ile gaybı bilebilirler. Çünkü onlara bunu Allah bildirir.

(SÜRÜCEK)