Gazetemizde dün, Boğazkale Kaymakamı Yunus Ataman’ın, “Altyapı tamamlandığında yıllık 500 bin turisti ağırlamaya hazır olacağız” şeklindeki ifadesini okumuş olmalısınız.

Yerli-yabancı 500 bin turist…

Boğazkale’nin tüm ekonomik ve psikolojik sıkıntılarını ortadan kaldıracak, dahası, Sungurlu’nun, Çorum’un ekonomisine önemli katkılar sağlayacak bir rakam.

Boğazkale halkı, turist sayısının artacağı yerde azalması nedeniyle bunalım yaşıyor. İlçe büyümüyor, ilçe halkının ekmeği büyümüyor…

*

ÇORUM HABER okurları iyi biliyorlar ki, “Büyük Çorum” hedeflerimiz içinde turist sayısını da önce 500 bine, sonra 1 milyona çıkarmayı öngörüyoruz.

Hattuşa, Alacahöyük ve Şapinuva ile dünya çapında tarih hazinelerine sahibiz. Bu üç örenyeri dışında Eskiyapar’da da kazılar devam ediyor.

Böylesine tarih zenginlikleri Avrupa’da bir ülkenin elinde olsa, bırakın 500 bini, 1 milyonu, on milyonlarca turisti çekerler ve tüm bölge insanlarının refah içinde yaşamasını sağlarlar.

*

Aslına bakarsanız, Çorum’da kültür turizmini geliştirmeyi istemeyen yok, konuyu kiminle konuşsanız bir şeyler yapmak gerektiğini söylüyor.

Ne yapılmalı ve kim yapmalı?

Ne yapılması gerektiği aşağı-yukarı belli…Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün başlattığı projeler var, Kaymakamlığın projeleri var. Bunlar hemen hayata geçirilmeli ki, yeni ve daha büyük projeler arkasından gelsin.

Bu konuda yetkili-yetkisiz herkesin de sorumluluğu var, yapabileceği şeyler var.

Yetkili konumdakilerin, finans kaynağı bulmak üzere çok daha fazla çaba harcamaları gerekiyor.

Sokaktaki Çorumlu’nun da, hiç değilse Hattuşa’yı, Alacahöyük’ü, Şapinuva’yı, hatta Eskiyapar’ı gidip görmek gibi bir hemşehrilik borcu var.

*

Sanayileşen şehir Çorum, bir de “bacasız sanayi” diye nitelenen turizm alanında sahip olduğu hazineleri değerlendirirse, her bir Çorumlu’nun geliri artacaktır, yaşam standardı yükselecektir.

Önce yerli turist sayısını artırarak, bu bölgelerin insanlarına moral şırınga edilmesine ihtiyaç var. Yabancı turist artışı da mutlaka bunu izleyecektir.

Yeter ki bu bilinçle herkes elinden gelen çabayı harcamaya başlasın.