98 yıl önce bugün Bandırma Vapuru ile Samsun Limanı’na yanaşan iki elin parmakları kadar inançlı, imanlı yurtseverin Anadolu İhtilali’ni başlattığını kaydeden İlkyaz, “19 Mayıs toprakları elinden alınıp tutsak edinilmeye çalışılan bir milletin yazgısının değişmeye başladığı tarihtir. 19 Mayıs, düşmana karşı milletin topyekûn direnişi başlattığı tarihin adıdır.

19 Mayıs, emperyalizmin Anadolu halkına dayatmak istediği planların suya düşürülmesi hareketinin başladığı tarihtir. 19 Mayıs kişisel egemenliğin yerini ulusal egemenliğin almaya başlamasının tarihidir. 19 Mayıs, yokluk ve cehaletle savaşımın başlangıç tarihidir. 19 Mayıs; yollar, köprüler, modern eğitim, sağlık, çağdaş tarım, ziraat ve hayvancılığın Anadolu halkıyla tanışma tarihinin başlangıcıdır. Özet olarak 19 Mayıs yeni Türk Devlet ve yurttaş anlayışının temel anlayışının temel taşlarının dizilmeye başlamasının tarihidir.

Bu güzel yurdun bağımsız, onurlu, uygar bireyleri olarak yaşamak için bize miras bırakan başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere tüm şehit ve gazilerimize saygı, minnet ve şükranla anıyoruz.

O, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür ki doğum tarihini nüfus kâğıdına 19 Mayıs olarak işletmiştir. Yani milletin doğuşu O’nun da doğuşudur” dedi.

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim