Bugün sizlere televizyonlarda söyleşilerini ilgiyle dinlediğim, kitaplarını zevkle okuduğum, babacan tavırlarıyla ve tane tane konuşmasıyla çok sevdiğim sevgili meslektaşım Türk tarih profesörü İlber Ortaylı’yı tanıtmak istiyorum.

İlber Ortaylı, 1947 yılında Bregenz, Avusturya’da dünyaya gelmiştir. Kırım Tatarı bir ailenin çocuğu olan Ortaylı, iki yaşındayken ailesiyle birlikte Türkiye’ye göç etmiştir.

Ortaylı, 1965’te Ankara Atatürk Lisesi’nden mezun oldu.

1970’te Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih- Coğrafya Fakültesi’nin tarih bölümünü bitirdi. Halil İnalcık, Mümtaz Soysal, Seha Meray gibi hocaların öğrencisi oldu. Viyana üniversitesi Slavistik ve Orientalistik Bölümü’nde eğitim gören İlber Ortaylı, yüksek lisans çalışmasını Chicago Üniversitesi’nde Halil İnalcık ile yaptı.

Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde 1974 yılında doktor oldu. 1979 senesinde de “Osmanlı İmparatorluğunda Alman Nüfuzu” çalışmasıyla doçent oldu.

1982 tarihinde devletin akademik politikalarına tepki olarak istifa etti.

Bu dönemde Viyana, Berlin, Paris, Princeton, Moskova, Roma, Münih, Strazburg, Yanya, Sofya, Oxford ve Tunus üniversitelerinde misafir öğretim üyeliği yaptı.

1989’da Türkiye’ye dönerek profesör oldu.

Yerli ve yabancı dergilerde Osmanlı ve Rus tarihi ile ilgili makaleler yayınladı.

2002 senesinde Galatasaray Üniversitesi’ne, iki yıl sonra da Bilkent Üniversitesi’ne konuk öğretim üyesi seçildi.

2005 senesinde Topkapı Sarayı Müzesi başkanı oldu. 2012’de yaş haddinden emekli olan Ortaylı, görevi Ayasofya Müzesi başkanı Haluk Dursun’a devretti.

Birçok kitabı bulunan İlber Ortaylı, şu an Galatasaray Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi’nde Türk Hukuk Tarihi dersi vermektedir.

İlber Ortaylı, 2017 senesinde düzenlenen 29 Ekim Resepsiyonu'nda, Tarih alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Ödülü aldı.

BAZI ESERLERİ

Tanzimat'tan Sonra Mahallî İdareler / Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman Nüfuzu

Osmanlı Aile Yapısı / İlber Ortaylı Seyahatnamesi ve İttihat Terakki…

ŞİMDİ DE SÖZ SIRASI TABİATTA

Ben çok sevdiğim tabiatı Tanrı’nın anatomisi olarak yorumlarım. İnsanoğlunun bugüne kadar çok hor kullandığı tabiat bakın kendisini nasıl anlatıyor.

"Bazıları bana tabiat der. Bazıları tabiat ana. 4.5 milyar yıldır buradayım. Senin burada olduğundan milyarlarca yıl daha fazladır. İnsanların varlığına ihtiyacım yok ama insanların bana ihtiyacı var. Evet, geleceğin bana bağlı. İyi olursam iyi olursun. Bocalarsam sen de bocalarsın. Senden daha büyük türleri besledim ve senden daha büyük türlere sefalet yaşattım. Okyanuslarım, toprağım, ormanlarım... Hepsi senin olabilir ya da seni terk edebilir.

Günlerini beni umursayarak veya umursamayarak geçirmen benim açımdan hiç önemli değil. Seçimlerin senin kaderini belirliyor; benimkini değil.

Ben tabiatım. Var olmaya devam edeceğim. Değişebilirim. Peki ya sen?"

ŞİMDİ DE SÖZ SIRASI BİLGE ADAM BAADDİN’DE

1-Maske takmanın bir faydası da, kendi kendine konuşup, kendi kendine güldüğün de kimse fark etmiyor deli olduğunu. Sadece kendin biliyorsun.

2-Dün Dostlar Musiki Topluluğu korosundan arkadaşımız emekli Yapı Kredi Müdürü Akseki İbradı’lı ve Galatasaray’lı sevgili kardeşimiz İlker Kişmir’i Fenerbahçe camisinden ebedi âleme uğurladık. Allah rahmet eylesin.

3-Kağıda gelen zammı kitaba gelince değil de tuvalet kağıdına gelince anlayan toplum, dünyaya neresinden baktığını gösterir.

4-Tanrının yarattığı canlılardan yalnızca insanlar birbirlerini öldürüyor.

5-Arapça küfür duyunca elini açıp “Amin” diyecek cahil çok memlekette. Bu yüzden Türkçe’ye sahip çıkalım ki, cahiller üremesin. (İlber Ortaylı)

6-En büyük paramız 200 TL. tedavüle çıktığında 131 dolar alıyordu. Şimdi 16 dolar alıyor. Artık anla hacı, ekonomi kötü.

7-Edepli edebinden susar, edepsiz de ben susturdum zanneder.

15 Aralık 2021