"Karakare" köşesinde Altan Özeskici'nin bir karikatürü yer almış.

"Sanat Üzerine Söyleşi", eğitimci-ressam Şahika Özünel ile kızı Ceylan Özünel arasında geçiyor.

Şahika Özünel, bir sanatçı olarak yaşanmışlıklar, izlenimler, birikimler, duygu yoğunlukları ve düşünceleri teknik ve estetik kaygı ile renkli bir anlayış çerçevesinde tuvale aktararak, insanları güzel olan karşısında heyecanlandırıp, düşündürerek ürettiği güzellikleri, onlarla paylaşmayı amaçlıyor.

Salih Ekinci de "Gençlik ve Değişim" konulu yazısıyla yer almış Yazılıkaya'nın sayfalarında. Şöyle başlamış:

"Gençlik ve değişim birbirine çok yakın iki kavramdır. Okumakla bilgi edinmek, düşünmekle yorumlamak gibi. Biri diğerini çağrıştırır. Biri diğerine bağımlıdır da diyebiliriz.

Nerede bir değişim varsa; orada genç insanlar, yani düşünenler vardır. Gençliğin olduğu yerde değişim daha çabuk yerleşir..."

Ve şöyle sonlanıyor yazı:

"...Değişimin nasıl olması gerektiğini de felsefeci Auguste Comte açıklamıştır. İlke olarak sevgi, temel olarak düzen, amaç olarak ilerleme!"

Muzaffer Aymergen de "Belki" şiirinde umudu diri tutmaya çalışmış:

“Zamanın ne önemi var / Nasıl olsa yaşanacak bu yaşam /Ümit var yine de "belki" diye / başlayan sözcüklerde / Ağıtların yakılmadığı / ve çocukların ağlamadığı bir dünya için”

"Hititler ve Yazılıkaya" ile selamlamış okurlarını Erdal Eralp. Şöyle yazmış:

"...Anadolu'daki kaya anıtlarının en önemlisi, Boğazkale'de Yazılıkaya'dır. (…) Kayalık bir mekanda kayalara oyulmuş insan ve hayvan kabartmaları görülür. Oysa burası bir zamanlar Hititlerin başkenti Hattuşa'nın en önemli, kutsal törenlerin yapıldığı açıkhava tapınağıdır.(...) Burada toprağın uyanışı kurbanlar kesilerek kutlanırdı. Ürünlerin bereketli olması için dinsel törenler yapılırdı. Kayalardaki kabartmalar ise Hititlerin yarattığı o çağın inançlar sentezidir."

Gazanfer Eryüksel de; "Yabancılaşan Çiğdemlerle bizlere geçmişten nostaljik esintiler getirmektedir. Kısa bir alıntı yapıyoruz:

"...Bir banka şubesi ile iş merkezi arasında, yere serdiği gazetesinin üzerine çökmüş çiğdem satmaya çalışıyordu.(...) Anadolu'nun birçok yöresinde baharın müjdecisi olan çiğdemler kaldırımlara düşmüş, mal olmuştu..."

Ve şöyle sonuçlandırmış bu yazısını:

"...Kimbilir kaç kuşağın baharını şenlendiren, anılar kervanına nice resimler bırakan çiğdem çiçeği, başkentin kaldırımlarında meta olmuş satılmaya çalışılıyordu... Adamın bir türlü satmayı beceremediği onun çocukluğu muydu?.."

Bu satırların yazarı Muzaffer Gündoğar da, "Tırpanın Gölgesi" adlı trajikomik bir öyküsüyle selamlıyor okurlarını bu ilk sayıda.

Bir karikatürüyle renk katmış bu sayıya Sönmez Yanardağ.

Dr. Sedat Terlemez Korosu'nda çalışan Çorum'un genç ve yetenekli müzik insanlarından 17 yaşındaki Evşen Koçak'la yapılmış keyifli bir söyleşiye yer verilmiş.

Müslüm Koygun (Aşık Cefai) "Ozanca" üst başlığı altında Abdullah Ercan'ın "Genç Ozanlara Sesleniş" şiirini ele alarak ozanı ve ozanlığı betimlemiş.

Ercan'ın o nefis şiirinden iki dörtlük alıyoruz:

Bir kaynaktan taşan su gibi pakça

Ana sütü kadar duru ve akça

Her zaman her yerde doğru ve hakça

Söz ol ey aşığım, ozanım söz ol

Ercan der ecdattan devir alınan

Sedası, namesi ender bulunan

Hak hakikat meclisinde çalınan

Saz ol ey aşığım, ozanım saz ol.

"Haberler" köşesinde on üç ayın sanat ve kültür haberlerine yer verilmiş.

Son sayfadaki yazı Mehmet Yolyapar'ın: "Yerelden Evrensele Bir Çizgi."

Yolyapar, Çorum Haber'in çıktığı günden bu yana 11 yıldır Çorum'un kültür-sanat yaşamına katkılarından yola çıkarak şöyle diyor:

"...Şimdi de Çorum Haber'in içinde oluşan seçkin yazar, çizer, şair, sanatçı kadrosunun varlığında, Çorum'un gereksinim duyduğu düzeyli, kalıcı kültür-sanat dergisini çıkarmaya soyunuyoruz. (...) Yazılıkaya; hem Çorum için yerel, hem de evrensel bir sanat simgesi. Zira Yazılıkaya, Hitit uygarlığının sanatsal boyutu»."

Derginin bu ilk sayısı bu yazıyla sonlanıyor.

Dergimiz Yazılıkaya'nın 2. sayısının önümüzdeki günlerde çıkacağı muştusunu verirken, nice sayılara ulaşmasını diler, çıkarılmasında emeği geçen herkesi içtenlikle kutlarım.

Nice sanatsal güzelliklerde buluşmak dileğiyle… Haziran 1996

(SÜRECEK)