Son yılların en sıcak günlerini yaşıyoruz. Gölgede 40 dereceyi geçen sıcaklık güneşte 50 dereceyi buluyor. Aşırı sıcakların yaşandığı şu günlerde mübarek ramazan da başladı. Allah kolaylığını ve sabrını verir inşallah.

Birkaç güne kadar hava normal sıcaklık değerlerlerine döner mi bilinmiyor. Şu son birkaç gündür mevsim normallerinin 4–5 derece üzerinde. Bulut yok, rüzgâr yok.

Halk akşamları parkların çay bahçelerinde gece saat 12’ye 1’e kadar oturuyor. Tabii bu sıcaklarda evinin cephesi batıya bakanların işi daha da zor.

Hayvanlar da aynı sıkıntıyı yaşıyorlar. Arılar kovalarının dışında, insanların balkona çıktığı gibi serinlemeye çıkıyorlar.

Tabii hayat durmuyor kimi denizde yanıyor, kimi inşaatlarda yanıyor. Tarlada yananların işi daha da zor. Allah sabırlar versin, yardım etsin.

Ayın 22’sinde ise Türkiye tarihinin en yüksek enerjisinin harcandığını yazıyordu gazeteler.

Geçen sene bu günlerde gazetelerde çok dikkatimi çeken yine böyle bir yazı vardı. Sıcak bir gündü ve “ Bu gün 1936 yılında bir yılda tüketilen enerji bir günde tüketildi” diye yazıyordu.

Her geçen gün enerji tüketimi hızla artıyor. Tüketimin çoğu da sanayide kullanılıyor. Bu sevindirici tedbirlerde bana göre çok geç kalındı. Ama zararın neresinden dönülürse o kadar kârdır tabiî ki.

Maalesef Türkiye nükleer enerjide EN GERİDE KALMIŞ AVRUPA ÜLKESİDİR.

GAP’ın tamamlanması da pek yakın görünmüyor. Hızla şehirleşen ve sanayileşen Türkiye’mizin ihtiyacı doğal yollarla karşılanamayacak gibi görülüyor. Doğalgaz ve petrolle elde edilen enerji de sağlıklı değil ve çok pahalı.

Nükleer enerji karşıtı olmak doğru değil. Dünyada bu enerji kullanılmaya başlanalı 50–60 sene olmuş ve hala bu 50 senelik santraller çalışmaktadır. Hâlbuki bu günkü son teknolojiyle yapılacak santrallerin riski tabiî ki çok daha az olacaktır. Ama bu santrallerin kurulması aşamasında doğru yer ve doğru teknoloji kullanılmalıdır.

Türkiye’nin enerji ihtiyacı çok hızlı büyüyor, bu sebeple bütün imkânlar kullanılmalıdır. Enerjisiz, elektriksiz bir Türkiye’yi aklımızdan bile geçirmemeliyiz.

Tedbir yetkililerden, kolaylık yüce Allah’tan olur inşallah. Unutmayalım ki zahmet olmadan rahmet olmaz.

Mübarek ramazan ayınızı tebrik ediyor, hayırlı bayramlara hep birlikte erişmeyi diliyorum efendim.

Saygı ve sevgilerimle.