Soru -3
Ürün kaç yaşında?
Bilindiği gibi işletmelerimizde üretilen Ürünlerin de canlılar gibi bir yaşı vardır ve tıpkı canlılar gibi bir hayat eğrileri olacaktır; doğacak, büyüyecek, olgunlaşacak, yaşlanacak ve ölecektir.
Bazı ürünlerin yaşları doğadaki kimi hayvanlara benzer, süreçlerde çok kısa olabilir örneğin, özel bir kutlama için hazırlanmış; resim, pankart, afiş, aksesuar gibi ürünler çok çabuk ömürlerini tamamlarlar ancak bazı ürünlerin yaşları da yüzyıllarla ifade edilebilir. Örneğin kömür, demir, kıymetli madenler, petrol gibi ürünler doğdukları günden beri hala yaşamakta ve olgunluk dönemini sürdürmektedir.
Süresi ne olursa olsun ürünlerin ömürleri birçok bilimsel veride ters küvet diye adlandırılan biçimde veya havaya atılan bir taşın izlediği yol gibi tarif edilirler.



Bir ürün ile ilgili hazırlıklar üretilmeden önce başlar. Örneğin Bunlar:
• Düşünülmesi
• Dizayn edilmesi
• Prototipinin hazırlanması
• Üretiminin planlanması
• Satışının planlamasıdır.
Yukarıdaki grafikte yer alan sıfır noktası bunu ifade etmektedir sonra pazara sunulduğu ve ilk gelirlerin tahsil edildiği noktaya gelinir dikey sütün kazancı göstermektedir yatay sütünde ise belirli zaman aralıkları yer almaktadır. Görüldüğü gibi doğum noktası artık geçilmiştir pazarda tutunabilmesi için yakın ilgiye, desteğe, bakıma ve geri bildirimlere ihtiyaç duyulmaktadır. Ürünü kendi kendine bırakırsanız (tıpkı insan hayatı gibi) istenilen ve beklenen ölçüde satışını gerçekleştirmeniz mucize olacaktır bu ürünün çocukluk aşamasıdır 2.zaman aralığına kadar ilgi ile belirli bir ciroya ulaşır pazarda ayakta duracak aşamaya gelmiştir bundan sonra gençlik dönemi olan 3.döneme ulaşır burası olgunluk dönemidir ve işletmeye en fazla yarar ve kar sağladığı dönemdir tıpkı insanlar gibi olgunluk dönemindedir. Bundan sonra yaşlanma başlayacak ürüne talep gittikçe azalacak ve kayıplar gözle görülür hale gelecektir. Artık eski kazançlar ve cirolar ne “yapsanız da değişse” arayışlarının olduğu döneme gelmiştir. Bundan sonra 7,8 ve nihayet 9 dönemlere ulaşmak kaçınılmazdır. Eğer ürünün yerine başka bir emtiayı pazara sürmezseniz işletmenin ömrünü sürdürmesi zora girecektir.
Sizlerde ürünlerinizin ömür grafiğini çıkardığınızda hangi aşamada olduğunu görebilirsiniz
Eğer ürününüz gençlik döneminde ise kaygı duymazsınız ama olgunluk dönemini tamamlayıp düşüşe geçtiğini düşünüyorsanız 4. Soruyu sorma zamanı gelmiştir.17.01.2016

Not: Makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun haber vermek koşuluyla kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.