Norveçli enerji şirketi Statkraft’ın Türkiye’deki üçüncü hidroelektrik santrali (HES) yatırımı olan 102 MW gücündeki Çorum Kargı-Kızılırmak HES bugün açılıyor.
Çorum Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü aracılığıyla yapılan açıklamada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın bugün saat 10.00’da helikopter ile Ankara’dan Kargı’ya hareket edeceği ve saat 11.30’da Kargı HES’in resmi açılışını yapacağı bildirildi. Burada kendisi onuruna verilecek yemeği katılacak Bakan Yıldız saat 14.30’da ise yine helikopterle ilçeden ayrılacak.
Öte yandan Çorum ili Osmancık ilçesinde, Kızılırmak Nehri üzerinde bulunan ve yapımına 2011 yılında başlanan Kargı HES’te enerji üretimi başladı. Projeden Osmancık’a bağlı Durucasu, Eymir, İnal, Karaçay, Kızıltepe, Ovacıksuyu ve Sarpunkavak köyleri ile Kargı ilçesi sınırları içinde yer alan bazı bölgeler etkileniyor.
Projede su altında kalacak köyün bulunmadığı, kurulu gücü 102 MW olan HES’ten tahmini olarak ortalama yıllık 470 GWH enerji üretiminin hedeflendiği ve bunun ise Türkiye’nin mevcut hidroelektrik kapasitesinin yaklaşık yüzde 1’ine denk geldiği ifade edildi. 11 metre baraj yüksekliğine sahip Kargı HES, 3 kilometrekare tarım alanı ile 1 kilometrekare orman ve kamu arazisini su altında bırakıyor.
(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim