Çözümün mesleki teknik eğitimden geçtiğini ifade eden Palandöken; “Meslek lisesi öğrencilerinin yüzde 50’si maalesef çalışma hayatının istediği niteliklere sahip olamadan mezun oluyor. Mezun oldukları bölümlerin dışında çalışıyorlar. Hâlbuki ülkemizin işçiliği iyi ara elemanın dışında, üretimi ileriye taşıyacak, teknolojiyi kullanan elemanlara ihtiyacı var. Uluslararası rekabet artık bunu gerektiriyor” açıklamasında bulundu.

“MESLEKİ YETERLİLİK UYGULAMASI BAŞLIYOR”

Genç işsizliğin önüne geçmek için mesleki eğitimin cazip hale getirilmesi gerektiğinin altını çizen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Pek çok işyerinin kalifiye eleman aramasına rağmen bulamadıklarını hepimiz biliyoruz. Aslında iş var, sorun işe uygun vasıflarda eğitilmiş eleman bulmada yaşanıyor. Bu sorunu, iyi planlanmış bir mesleki eğitimle çözebiliriz. Teknik eğitim alanları teşvik edici hukuki alt yapı oluşturulmalı. Mesleki teknik eğitim cazip hale getirilerek, desteklenmeli.
Sınıflar, bodrumlardan çıkararak rahat çalışma ortamlarına dönüştürülmelidir. Teknik araç ve gereçlerin çoğaltılmalı, bölümleriyle ilgili iş yapan ustalarla bir araya getirilmeli. En önemlisi ailelere ve gençlere okulların tanıtımları yapılmalı, avantajları anlatılmalıdır. Gençler mesleki okullarını yanlış algılıyorlar.
Ülkemizde artık mesleki yeterlilik belgesinin kullanılması söz konusu. Başlangıçta 40 meslek dalında, daha sonra genişleyerek 110 mesleki alanda yeterlilik belgesi olmayan çalıştırılamayacak. Dolayısı ile mesleki eğitim bir adım daha öne çıkmış olacak. Mesleki ve teknik okulların verdiği eğitim ve diplomaların önemi bundan sonraki dönemde daha çok anlaşılacak.”
(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim