Bayram namazlarını vaktinden önce kıldırıyorlar. Bu da kerahat vaktinde namaz kılınıyor anlamına gelir.

Bayram namazı güneşin doğuşundan 45 dakika sonra kılınıyor. "Güneş, doğduğu yerden bir mızrak boyu yükselince!" tarifi böyle tatbik ediliyor.

Ancak, güneş yerleşim yerlerimizin büyük çoğunluğunda, takvimlerin yazdığından, çok sonra doğuyor.

05 Ağustos 2019 günü için Çorum'da güneş doğuş saati 05:33 olarak görülüyordu. Penceremizden güneşin doğuş yeri açıkça görünüyor. İzlemeye başladım. Güneş saat:06.02'de Kandilkaya' nın arkasından göründü. Yani takvimlerin yazdığından tam 29 dakika sonra...

Bu durumda saat: 06.24 olarak ilan edilen Kurban bayramı namazının 29 dakika erken kılınacağı anlamına gelmektedir. Üstelik o vakitler kerahat vaktidir. Bu kadar Açık ve de basit yanlışı, koca Diyanet teşkilatının fark edemeyişi anlaşılır gibi değil.

Bu uyarıyı Prof.Dr. Abdülaziz Bayındır'ın yaptığını biliyorum ama, galiba alışılmış düzeni devam ettirmek isteyenlerin daha etkili olduğu anlaşılıyor.

Bu konu beni aşmıyor ama, aşıyor diyeceğim. Ehli, tavrını koysun.

* * *

Biz, rahat at oynatabileceğimiz takvim sahasına geçelim.

Akşam, yani güneşin batışı 05 Ağustos 2019 tarihi için saat:19.50 olarak yazılı. Çorum için Kösedağ' ın arkasında güneşin kayboluşunun daha erken olacağını düşünüyorum.

Evet, saat:19.42'de gün batımı gerçekleşti.

Bu tespitler takvimlerdeki gün doğumu ve batımı bilgilerini basite indirgerken büyük yanlış bilgiler konduğunu, bilhassa gündüz ve gece saatlerinin hatalı olduğunu güneş doğarken ve batarken saatine bakan herkes görecektir.

Detayların tespiti son derece karmaşık olduğundan ya detaylara girmeyeceksin, ya da Dünya'yı engebesiz, dümdüz kabul edip takvimlerin yaptığını yapacaksın.

Değişimin karmaşık oluşu arazinin engebesinden kaynaklıyor.

Önemli bir bilgiyi yazmadan geçemeyeceğim; Ülkemizde gündüzler takvimlerin yazdığından kısa, geceler ise daha uzundur. Çorum'da gündüzün bu dönem için yazılandan 37 dakika kısa olduğunu inceleyerek görmüş olduk.

Bu yazımı; eğer takvimlerde yazılan vakitler olmasa idi, "Namaz vakitlerini nasıl tespit ederdik?" Sorusunu kendi kendinize sorarak yeniden okumanızı rica ediyorum.

Bu da böyle bir bayram yazısı oldu. Kurban Bayramınız mübarek olsun. Ailenizle ve sevdiklerinizle birlikte nice mutlu bayramlar diliyorum.

En güzel günler sizlerin olsun.