İl Genel Meclisi, Mayıs ayının ilk toplantısını gerçekleştirdi.

İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda Halil İbrahim Kaya başkanlığında dün 10:00’da yapılan oturum, açılış yoklaması ile başladı.

İl Genel Meclisi’nin bir önceki birleşimine ait tutanak özetinin okunmasının ardından gündem dışı söz alan Meclis Üyeleri Mehmet Tatlısu ve Mustafa Çatar, Dodurga’nın turizm değerlerinin araştırılmasına yönelik bir yazılı önerge sundular.

Daha sonra Yusuf Kaya ve Yurdanur Özzehinli imzalı bir başka yazılı önergede ise ilimizdeki Mahmut Atalay Gençlik Merkezi’nin faaliyetlerinin kamuoyuyla paylaşılmasına yönelik bir araştırma yapılması istendi.

Her iki önergenin de görüşülmek üzere ilgili komisyonlara havale edilmesi, oy birliğiyle kabul edildi.

Daha sonra ise gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.

Bu bölümde ilk olarak İl Genel Meclisi’nin Haziran ayında Çevre ve Sağlık Komisyonu’na havale ettiği "Akciğer kanserine neden olduğu bilinen asbest ile ilgili olarak Türkiye Asbest Kontrolü Stratejik Plânı doğrultusunda İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalar ele alındı.

Hazırlanan rapor hakkında Meclis üyelerine bilgi sunan Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Ahmet Tuna, önümüzdeki 30 yıl içerisinde gelişmiş ülkelerde endüstriyel asbest teması nedeniyle 500 bin kişinin kanser gelişmesi nedeniyle kaybının beklendiğini bildirdi.

Asbest temasının Türkiye’de de önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayan Ahmet Tuna, gelişmiş ülkelerden farklı olarak ülkemizde asbest temasının çoğunlukla kırsal bölgelerde yaygın olduğunu söyledi.

Komisyon Başkanı Tuna, özellikle kırsal alanda asbest temasının boyut ve yaygınlığının belirlenmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından 2012 yılında Türkiye Asbest Kontrolü Stratejik Plânı hazırlanarak 30 ilde uygulandığını hatırlatarak, “Söz konusu teması ortadan kaldıracak rehabilitasyon programı oluşturmaya ve mesleksel asbest temasını tespit ve önlemeye yönelik çalışmalar için zemin oluşturacak verileri temin etmek de plânın ikinci amacı olarak belirlenmiştir.” dedi.

Toplantıda daha sonra Uğurludağ ilçesinde bulunan ve mülkiyeti İl Özel İdaresi’ne ait, İlçe Özel İdare Hizmet Binası’nın zemin katındaki 3/A no’lu büronun, Uğurludağ 100. Yıl İlçe Halk Kütüphanesi Memurluğu adına ücretsiz olarak tahsisinin yapılması ile ilgili Plân ve Bütçe Komisyonu’nca hazırlanan rapor görüşülerek kabul edildi.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim