Çipli kimlik kartları ile ilgili çalışmaların hızlı ilerlediğini belirten Aziz Önal, Çorumlunun %20’sinin kimliğini değiştirdiğini, deneyimli personel ile fazla zaman kaybetmeden değişiklikleri yapabildiklerini anlattı. Kimlik değişiminde Türkiye ortalamasının %16 olduğunu vurgulayan Aziz Önal, İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü olarak ortalamanın üzerinde olduklarını ifade etti.

Makamında yaptığı basın toplantısında isim ve soy isimlerde bulunan yazım ve imla hataları ile umumi edeplere uygun olmayan veya iğrenç ve gülünç olan kelimelerin bir defaya mahsus olmak üzere, illerde İl İdare Kurulu, ilçelerde İlçe İdare Kurulu Kararı ile değiştirilebileceğini dile getiren Aziz Önal, İl veya İlçe İdare Kurulunun kararlarının kesin olacağını ve itiraz edilemeyeceğini dile getirdi.

Soyadı değişen evli erkeğin eşi ve reşit olmayan çocuklarının soyadının babaya bağlı olarak kendiliğinden düzeltileceğini anlatan İl Nüfus ve vatandaşlık Müdür Vekili Aziz Önal, soyadı düzeltilen bekâr kadının ise varsa evlilik dışında doğan ve reşit olmayan çocuğunun da soyadının kendiliğinden düzeltileceğini belirtti.

Adı değişen erkek veya kadının tüm çocuklarının ana veya baba adlarının kendiliğinden düzeltileceğini söyleyen Önal, “Baba ile reşit olan çocuklar birlikte başvurabilecekler. Kardeşler birlikte başvurabilecekler. Müracaat oturulan yerin Nüfus Müdürlüğüne yapılacak. Yurtdışında oturan vatandaşlar ise o ülkedeki Türk Temsilciliklerine müracaat edebilecek.

Müracaat süresi iki yıl olup 03.11.2019 tarihinde sona erecek. Bu tarihten sonra yapılan müracaatlar işleme alınmayacak” şeklinde konuştu.

Türk vatandaşlığından çıkmış olanların bu haktan yararlanamayacaklarını belirten Aziz Önal, bu haktan bir yerden başka bir yere naklen giden vatandaşların nakil nedeniyle ad ve soyadlarında farklılık meydanı gelmiş ise bu vatandaşların da yararlanabileceğini vurguladı.

5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 15. Maddesinde yapılan değişiklik ile tüm doğum bildirimlerinin belgeye dayandırılmasının zorunlu hale getirildiğini de kaydeden Önal, sağlık kurumları haricinde meydana gelen doğumların yapılacak araştırma sonucunda kayıt altına alınacağını dile getirdi. Aziz Önal, çocuklara üç isimden fazlasının da konulamayacağını vurguladı.

MÜFTÜLER DE BELEDİYE BAŞKANLARI GİBİ NİKAH KIYABİLECEK

Kanunda yapılan değişiklikle birlikte İl ve İlçe Müftülüklerine resmi evlendirme işlemi yapma yetkisi verildiğini belirten İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdür Vekili Aziz Önal, bu değişiklik ile İl ve İlçe Müftüleri ile yetki vereceği personeli tıpkı belediye evlendirme memurları ve Nüfus Müdürlükleri gibi resmi evlendirme işlemi yapabileceğini ve yapılan evlendirmelerin on gün içerisinde nüfus kayıtlarına işlenmek üzere Nüfus Müdürlüklerine bildireceğini dile getirdi. Önal, İl ve İlçe Müftülüklerinin evlendirme işlemlerinde Belediyeler ve Nüfus Müdürlükleri ile aynı kanuni mevzuata tabii olacağını anlattı.

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ

İsmini değiştirenlerin tekrar dava açarak farklı bir ismi tercih edebileceğini belirten Önal, doğum tarihlerinde de aynı durumun söz konusu olduğunu kaydetti. Önal değişikliklerde takdirin mahkemenin olacağını diye getirdi.

BOŞANILAN EŞİN SOYADININ KULLANILMASI

İl Nüfus ve vatandaşlık Müdür Vekili Aziz Önal, boşandığı eşinin soyadını kullanan kadınların mahkeme kararı olmaksızın Nüfus Müdürlüklerine verecekleri dilekçe ile önceki soyadlarını kullanabileceğini, eşinin soyadı önünde bekârlık soyadını kullanan kadınların da isterlerse mahkeme kararı olmaksızın Nüfus Müdürlüklerine verecekleri dilekçe ile sadece eşinin soyadını kullanabileceğini anlattı.

Göçmen olarak önceden Türk Vatandaşlığını kazanmış olan kişilerin kayıtlarında, doğum yeri ve doğum tarihlerinin hatalı olduğunun bildirilmesi durumunda önceki vatandaşı olduğu ülke yetkili makamları tarafından düzenlenmiş ve usulüne göre onaylanmış belge ibraz etmeleri durumunda gerekli düzeltme yapılacağını söyleyen İl Nüfus ve vatandaşlık Müdür Vekili Aziz Önal, bu işlemler için başvuru süresinin 5 yıl olduğunu, daha önce tek bir kişi tarafından evlat edinilmiş olan kişilerin ana veya baba adları ve soyadlarının müracaat halinde evlat alanlara göre değiştirme imkânına sahip olduğunu bunun müracaatının da yine 5 yıl olduğunu dile getirdi.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim