“Enneagram” kelime olarak Yunanca ennea (dokuz) gram (çizgi-şekil) sözcüklerinin birleşiminden oluşmaktadır. Geleneksel Enneagram, insanların kişilik tiplerini inceleyen, M.Ö 2500'' lü yıllara kadar uzanan mistik ve kadim bir öğretidir. Enneagram öğretisi, kişinin kendini tanımasını ve benliğinin (ego) sınırlamalarından kurtulmasını sağlar. Tarih boyunca felsefe ve psikoloji özelliklede sufizm bilgeliğiyle örtüşen Mevlananın da " ne ararsan kendinde ara" sözleriyle özdeşleşerek günümüze kadar gelen çağdaş Enneagram sistemi, insanları, dünyaya bakış açılarına, dünyayı algılayıp değerlendirme ve tepki ve şekillerine 9 farklı kişilik tipine ayırır.

Enneagram tiplerinin her birinin, kendine özgü güçlü ve zayıf yanları vardır. Hiç bir tip diğerinden diğerinden üstün değildir. Her kişilik tipinin dünyaya bakış açısı farklıdır. Her tip olayları kendi bakış açısından algılar, değerlendirir ve tepki verir.

Enneagram felsefesine göre insan, saf ve mükelmel bir özle doğar. Bununla birlikte her insan doğuştan 9 ayrı kişilik tipinden birini de kendinde taşır. Yine her insan, doğuşundan itibaren tipinin tesiri altında içinden ve dışından uyarıcılarla, özellikle anne babasına karşı geliştirdiği şuur dışı tepkilerle 0-7 yaş arasında gelişen bir kişilik oluşturur. Bu kişilik, onun özünü örten, onun zıddına gelişen bir kişiliktir. İnsan, yıllar içinde ne kadar olgunlaşsa veya törpülensede sahip olduğu tipolojiye (kişilik) ait temel pek çok özelliğini hayatı boyunca taşır.

Enneagram ayrıca felsefe, biyografi, akademik, psikoloji, güzel sanatlar, mitoloji, din ve mistisiz, dua ve ruhsal çalışmalar, beyin kimyası, senorya yazarlığı, oyuncu seçimi, reklam, pazarlama, her nevi iletişim, evlilik, hukuki danışmanlık, teknik direktörlük, politika v.b bir çok alanda kullanılmaya başlanmıştır. Özelliklede eğitim, politika ve iş dünyasındaki uygulamalar dikkati çekmektedir.

Dünyada Enneagram öğretesi'nden büyük şirketler ve gizli örgütlerin de faydalandığı bilinmektedir. CIA ve MOSSAD gibi örgütler Enneagram sistemini kullanarak dünya liderlerini ve diğer önemli kişileri analiz ettikleri bilinmekmektedir. Sony, Motorola, Google ve Disney gibi dev şirketler çalışanlarının seçimi ve eğitiminde Enneagram yöntemine başvurduklarını dile getirmektedirler.

Sevgiyle kalın...