Konferansa Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Op.Dr. Ömer Sobacı, Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mete Dolapçı, Hastane Yöneticisi Yrd.Doç.Dr. Sinan Zehir, akademisyenler ve sağlık çalışanları katıldı.
Konferansın açış konuşmasını yapan Hastane Yöneticisi Yrd.Doç.Dr. Sinan Zehir, Hitit üniversitesi Çorum Eğitim v Araştırma Hastanesi olarak hastalıkları tedavi etmenin yanısıra sık sık eğitimler düzenleyerek hastalıklardan korunma yolları ve doğru bilinen yanlışları işin uzmanından öğrenilmesini sağladıklarını söyledi.
Mevsimsel grip hastalığının konuşma, öksürme ve hapşırma esnasında etrafa yayılan damlacıklarla veya hasta olmuş kişiyle temas veya bu kişinin dokunduğu eşyalara yakın süre içinde temas etmekle bulaşabildiğini kaydeden Zehir, içinde bulunduğumuz haftalarda grip enfeksiyonlarının görülmeye başladığının tespit edildiğini kaydetti.
Tüm grip tipleri için alınması gereken önlemlerin aynı olduğunu dile getiren Sinan Zehir, yaşlılar, gebeler, küçük çocuklar, kronik hastalığı bulunanlar veya vücut savunma sistemi yetersiz olanlarda grip olma olasılığının yüksek olduğunu anlattı.
Gripten korunmak için kişisel temizliği dikkat edilmesi, hasta kişilerle temastan kaçınılması gerektiğini söyleyen Zehir, hasta kişilerin hem hastalığı çevresindekilere bulaştırmaması hem de iyileşme sürecinin önemi açısından evde istirahat etmeleri gerektiğini, hasta kişilerin kalabalık yerlerde bulunması gerektiği durumlarda kağıt mendil veya maske kullanmaları gerektiğini ifade etti.
Hekim ile görüşmeden ilaç kullanılmaması gerektiğini de belirten Sinan Zehir, Çorum beşlisi olarak bilinen serum karışımları ve antibiyotik kullanmanın da uygun olmadığını, genel korunma kurallarına uyulması mevsimine göre giyilmesi ve uygun beslenilmesi gerektiğini söyledi.
(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim