Hizmet-İş Şube Başkanı Mustafa Köroğlu, Hükûmet’in gündemine aldığı taşeron sistemine yönelik düzenlemeler hakkındaki beklenti ve taleplerini düzenlediği bir basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı.
Köroğlu, Hizmet-İş Sendikası’na bağlı çok sayıda işçi ile birlikte Cuma akşamı gerçekleştirdiği basın toplantısında, taşeron işçilerinin “işçi” statüsünde çalışmalarına devam etmelerini sağlayacak yasal düzenlemelerle ilgili hazırlık sürecinin, başta işçi sendikaları olmak üzere sosyal taraflarla görüşüldükten sonra başlatılmasının yerinde olacağını savundu.
Getirilmesi öngörülen “Özel sözleşmeli personel statüsü” ile yüz binlerce taşeron işçisinin hâlen devam etmekte olan toplu sözleşme sürecinin ortadan kalkacağına dikkat çeken Köroğlu, “Taşeron işçiler kadro düzenlemesi ile iş güvencesi ve refah seviyelerinin yükseltilmesini beklemektedirler. Ancak öngörülen düzenlemeyle bu beklentinin karşılanamayacağı açıktır. Bir yandan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda ‘Personel reformu’ ile çalışanların statülerinde yeknesaklık sağlanması için çalışmalar yapılmakta iken, öngörülen düzenlemeyle kamuda taşeron şirketler yanında çalışan işçiler yönünden ‘Özel sözleşmeli personel statüsü’ oluşturulmak istenmesi çelişkilidir.” diye konuştu.
Kadro çalışmaları sırasında üçlü danışma mekanizmasının işletilmemesinden ve sosyal tarafların sürece dâhil edilmemesinden yakınan Mustafa Köroğlu, “Kamuda kangren hâlini almış olan taşeron sisteminin Sayın Başbakan’ın talimatıyla ‘asıl iş - yardımcı iş’ ayrımı yapılmaksızın ortadan kaldırılacak olması önemli bir adımdır. Hizmet-İş Sendikası ve bağlı bulunduğu HAK-İŞ Konfederasyonu olarak bu durumu çalışma hayatı açısından olumlu bulmakta ve desteklemekteyiz. Ancak kamu kurumlarında yıllardır taşeron şirketler yanında çalışan işçilerin, işçi statüsünden çıkartılması, Anayasa’nın 53. ve 128. Maddelerine, Avrupa Sosyal Şartı’na ve ILO’nun 98 sayılı sözleşmesiyle 198 sayılı tavsiye kararına uygun olmayacaktır. Sonuç olarak gerek kamuda çalışan taşeron işçilerinin işçi statüsünde devam etmeleri, gerekse 5620 sayılı kanuna tabi işçilerin sorunlarına yönelik itiraz ve önerilerimiz doğrultusunda konunun sosyal diyalog çerçevesinde çözüme kavuşturulmasını talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bekiroğlu’na ziyaret
Öte yandan Hizmet-İş Şube Başkanı Köroğlu, hafta sonu AKP İl Başkanı Rumi Bekiroğlu’nu ziyaret ederek, taşeron işçilerin statüsü ile ilgili talep ve beklentilerinin bulunduğu bir dosya teslim etti.
AKP İl Başkanı Bekiroğlu da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, sendikaların bu konuyla ilgili fikirlerini önemsediklerini, tasarı hazırlanırken sendikaların görüş ve önerileri doğrultusunda yol haritası çizilmesinin uygun olacağını kaydetti.
(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim