Çorum’un Osmancık İlçesinde sadece son 6 ay içinde binlerce araca ceza kesen Trafik Elektronik Denetleme Sistemi’ne tepkiler artmış, bunun üzerine toplanan İl Trafik Komisyonu hız sınırını 50’den 70’e çıkarmıştı. İlk defa pilot uygulama olarak 18 Kasım 2015’te Ordu’da hayata geçirilen TEDES için Türkiye genelinde bir çok belediye de pay almak için sıraya girmişti. TEDES uygulamasına tepkileri dikkate alan İçişleri Bakanlığı uygulamayı tamamen durdurdu. Bakan Soylu, kamuoyunda tepki toplayan uygulamanın sonlandığını açıkladı.
Öte yandan Maliye Bakanı hemşehrimiz Naci Ağbal ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Elektronik Denetleme Sistemi'nin (EDS) kaldırıldığı yönündeki açıklamasını değerlendirerek “Burada aşırıya kaçmadan ve vatandaşlarımız için de uyarıcı levhaları daha sık ve görebilecekleri şekilde koymak suretiyle bu sistemi yaygınlaştıracağız. Belediyelerin EDS'yi daha da yaygınlaştırmasına destek olacağız” diye konuştu.
Kurban Bayramı için gittiği Bayburt’ta Bakan Soylu’nun Ordu'da kurulan Elektronik Denetleme Sistemi'nin (EDS) kaldırıldığı yönündeki açıklaması ile kesilen trafik radar cezalarına yönelik bir çalışma olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Bakan Ağbal, 2011’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin çok doğru bir yaklaşımla EDS kurmaya başladığını söyleyerek “Ben o dönemde müsteşardım. O dönemde beraber çalışarak belediyelerin EDS kurmalarını teşvik edecek bir düzenleme yaptık. EDS üzerinden kesilen cezaların yüzde 30'unu belediyelere veriyoruz. Böylelikle belediyeler hem bir kaynak elde ediyor, hem EDS yaygınlaşıyor. Orta ve uzun vadede amaç trafikten para kesmek değil, trafik kurallarına aykırı eylemleri ortadan kaldırmak. Gerek hız, gerek diğer konularda amaç trafiği düzenli hale getirmek. Bu doğru bir proje ve bunu devam ettirmemiz gerekiyor. Burada aşırıya kaçmadan ve vatandaşlarımız için de uyarıcı levhaları daha sık ve görebilecekleri şekilde koymak suretiyle bu sistemi yaygınlaştıracağız. Belediyelerin EDS'yi yaygınlaştırmasına destek olacağız” dedi.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim