Aralarında Çorum Şeker Fabrikası’nın da bulunduğu 14 şeker fabrikasının özelleştirme kapsamına alınmasıyla ilgili olarak açıklamada bulunan Ali Türksal, “AKP hükümetinin Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’nin 14 fabrikasını özelleştirme kararı Resmi Gazetede ilan edildi. Borç batağında çırpınan iktidar, bütçe açığını kapatma telaşıyla elde kalan son kurumları da sermayeye peşkeş çekme hazırlığını tamamlamış görünüyor” dedi.

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin Türk tarım ve hayvancılığına ağır darbe vuracağı uyarısında bulunan Ali Türksal, açıklamasında şöyle dedi:

“Bilindiği üzere şeker fabrikalarının satış ihaleleri 2009 ve 2012 yıllarında iptal edilmişti. 2009 yılında yapılan ihaleler üretim şartı korunmadığı için Danıştay tarafından iptal edilirken, 2012 yılında ise dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından durdurulmuştu.

Türkiye tarihinin en büyük özelleştirmeleriyle yerli-yabancı sermayenin çıkarlarını her şeyin üzerinde tutan iktidar, uzun yıllardır gözünü diktiği şeker endüstrisini özelleştirmek için kararlı gözüküyor. Özelleştirmeler konusunda bugüne değin tüm özelleştirmelerin % 87’sini gerçekleştiren AKP’nin “yerliliği” de ancak sermayenin çıkarlarına kadar oluyor.

“TARIM VE HAYVANCILIĞA DARBE VURULACAK”

Şeker pancarı ekiminden sonraki yıllarda, aynı araziye ekilen diğer ürünlerin kaliteleri iyi, yıllık ürün toplamı daha fazla olmaktadır.Dekara (doğal) 4 kg saf fosfat, 15 kg potas sağlar. Kendisinden sonra ekilen buğday ve arpa verimliliğini % 20 arttırdığı bilinmektedir.

Özelleştirme sonucu besicilik zarar görecek, hammaddesi dışarıdan temin edilen GDO’lu yem kullanımı artacaktır.

“GELİR UÇURUMU ARTARACAK”

Özelleştirme adı altında yapılacak satışla birlikte kent ile kırsal bölge arasındaki gelir dağılımındaki eşitsizliği daha da derinleştirecektir. Öte yandan istihdam düşecek buna bağlı olarak da kırdan kente göç de hızlanacaktır.

Yaklaşık 350 bin çiftçi ailesi bu işten geçimini sağlamaktadır. Özelleştirme sonucunda Türkiye Şeker Fabrikalarına pancar satan üreticilerin % 71’i artık pancar üretemez duruma düşeceklerdir.

Milyonlarca kişiye doğrudan ve dolaylı olarak geçim imkânı veren sektör hükümet eliyle bitirilmek isteniyor. Şeker üreticisine, işçisine, taşıyıcısına, besicisine, kozmetik ve ilaç sektöründen yem sektörüne, biyoetanol sektörüne kadar geniş bir kesime büyük darbe vuruluyor.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim