Türkiye’de de, bu gelişmeleri takip etmek, araştırmalar yapmak ve planlar geliştirmek için yoğun çaba sarf edildiğini anlatan Ökmen, bunlardan en önemlilerinin, dünyada adından söz ettiren, bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mimarı olduğu Fatih Projesi olduğunu dile getirdi.

FATİH projesi ile yaklaşık 40 bin okulda, 600 binin üzerinde ki sınıfın, akıllı tahta, tablet, fiber internet altyapısı, fotokopi makinesi gibi teknolojilerle donatılarak akıllı sınıflara dönüştürülmesinin planlandığını dile getiren Ökmen, bununla da yetinilmeyerek, proje kapsamında EBA üzerinde 200.000’e yakın içerik yayınlandığını söyledi.

Ökmen, “Okulların salt teknolojik araç gereçlerle donatılarak, eğitim-öğretimin iyileştirilebileceği görüşünün bir yanılsamadan ibaret olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir.

Konuya çorum özelinde (Çorum Milli Eğitim Müdürlüğü) baktığımızda, birçok aksaklık göze çarpmaktadır. Bunlardan ilki, Fatih Projesi’nden sorumlu Bilişim Teknolojileri İl Koordinatörlerinin sayısının yetersiz olmasıdır. 520 okul, 4.462 derslik, 94.308 öğrenci ve 7.034 öğretmenden oluşan Çorum Milli Eğitim camiasının Bilişim Teknolojileri İl Koordinatörü sayısı sadece ve sadece 2 (iki) dir. Bu da beraberinde birçok aksaklığa sebep olmaktadır.

Bunlardan birisi de Bilişim Teknolojileri Rehber (BTR) öğretmeni görevlendirmeleridir. Öncelikle BTR öğretmeninin görevi nedir diye baktığımız da konunun önemi daha da iyi anlaşılacaktır.

öğretmeni, okulda Fatih Projesinden sorumlu, projenin sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlayan, proje kapsamında okullara dağıtılan - kurulumu yapılan cihazların bakımını yapan, gerektiğinde teknik servisleriyle iletişime geçen, bu cihazları koruyup kollayan, cihazların çalışır vaziyette kalmasından sorumlu öğretmendir.

İşte bu denli, projenin sürdürülebilirliği için kritik önemdeki bir görevlendirilmenin de okullar başlarken, hatta başlamadan önce ivedilikle yapılması gerekmektedir. Ancak Türkiye geneline baktığımızda, büyük şehirler de dahil birçok ilde, BTR görevlendirmeleri okulların açılmasıyla birlikte başlatılırken, sadece Çorum gibi birkaç ilde bu görevlendirme haftalarca uzamaktadır.

Buda, Fatih Projesi kapsamında olsun veya olmasın, okullardaki Bilişim Teknolojileri cihazlarının (bilgisayar, akıllı tahta, tablet, yazıcı, projeksiyon vs.) eğitim-öğretim yılı başlangıcında düzgün, verimli, stabil şekilde çalışabilecek düzeyde hazır bulunmalarının önünde büyük engel teşkil etmektedir.

fedakârlıklarla, emekle hayata geçirilen bu proje, bu işlerden sorumlu yöneticilerin bilinçsizliği, vurdumduymazlığı yüzünden büyük yara almaktadır. Bu durumda da kaybeden gelecek nesiller, dolayısıyla tüm ülke olmaktadır.

Bu yılda olduğu gibi, her sene tekrarlanan bu hatanın, diğer yıllarda da tekrarlanmaması için, Valimiz Necmeddin Kılıç ve İl Milli Eğitim Müdürümüz Seyit Ali Büyük’ ün bu konuya el atmalarını bekliyoruz” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim