İlk olarak yapılan çalışma konusunda bilgi veren Çorum Merkez Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi öğretmenlerinden proje sahibi Özkan Özkaya, okul bahçesinde rüzgar ve güneş enerjisinden yararlanabilmek amacıyla 6 kw enerji üretmek amacıyla ARGE sahası oluşturduklarını ifade etti. Bu saha ile birlikte okulun %30 enerji ihtiyacının karşılanabileceğini söyleyen Özkaya, hedeflerinin ileride Mimar Sinan Mahallesi, ardından da Küçük sanayi Sitesi’nin enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kullanarak karşılayabilmek olduğunu vurguladı. Proje amacının dışa bağımlı kaynakların etkisinden kurtulmak olduğunu anlatan Özkan Özkaya, proje bedelinin 45-50 bin lira civarında olduğunu, bu paranın okul imkanları ile karşılanamayacağını bu nedenle Özel İdare kanalıyla yardımcı olunmasını istediklerini vurguladı.
Laçin Çamlıca Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi’nin güneş ve rüzgar enerjisi projesini ise okulun elektrik-elektronik alan sorumlusu Serdar Şahin yaptı.
Okulun en büyük giderlerinden birinin okul civarının aydınlatılmasından kaynaklandığını anlatan Serdar Şahin, yıllık 9 bin liralık enerji harcaması yapıldığını, projenin hayata geçirilmesi ile birlikte aydınlatma giderinin büyük bölümünün karşılanabileceğini vurguladı. Panellerin 20 yıllık ömrünün bulunduğunu ve 3-4 yıl içerisinde bu panellerin kendilerini amorti edeceğini belirten Şahin, projenin hayata geçirilebilmesi için destek beklediklerini kaydetti.
İl Genel Meclisi Başkan Vekili Ali Sami Odabaş da konuşmasında durumun gerekli yerlerle görüşüleceğini ve kaynak konusunda yardımcı olunabilecek yol bulunması durumunda destek verileceğini vurguladı.
(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim