CERRAHİ MÜDAHALE İLE AŞIRI KİLOLARA SON

Son yıllarda obezite, en yaygın hastalıkların başında yer alıyor. Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam, obeziteyi tetikleyen en önemli faktörler arasında.

Özel Ortadoğu Hastanesi’nin Obezite Cerrahisi konusunda uzman genel cerrahlarından Doç. Dr. Kamil Gülpınar, obezite hakkında bilgi verirken, şişmanlık sınırını geçen ve “morbid obezite” olarak adlandırılan hastalığı, “nefes alma ve yürüme gibi en basit fiziksel fonksiyonları bile olumsuz etkileyen oldukça ciddi bir sağlık sorunu” olarak niteledi.

Doç.Dr. Kamil Gülpınar daha sonra şu bilgileri verdi:

“Çünkü morbid obezite hastaları şeker hastalığı, yüksek tansiyon, uyku apnesi, reflü hastalığı, kemik erimesi, kalp rahatsızlıkları gibi hastalıkları başta olmak üzere birçok farklı hastalığın risk grubu içinde.

Egzersiz ve diyete rağmen aşırı kilolardan kurtulamayan hastaların tedavisinde ise cerrahi yöntemlere başvurmak mümkün. Ancak cerrahi müdahaleye başvurmak için hastada aşırı kilonun dışında diyabet, tansiyon ya da uyku apnesi gibi kişinin genel sağlığını tehdit eden başka hastalıkların da bulunması şart.

CERRAHİ MÜDAHALE İLE MİDE KÜÇÜLÜYOR

Obezite cerrahisi tedavisinde kullanılan çeşitli teknikler olmasına rağmen, Roux-en Y Gastrik Bypass prosedürü en sık kullanılan kombine yöntemlerin başında geliyor. Bu teknikle mide bölünerek küçük bir mide oluşturuluyor. İnce barsakların yaklaşık 150 cm’lik bölümü sindirime katılmayacak hale getiriliyor.

Obezite cerrahisinde kullanılan ‘Laparoskopik’ ya da ‘Robotik’ obezite teknikleri sayesinde hasta, ağrısız, dikişsiz ve kısa sürede iyileşme gösteriyor. Hasta kısa bir dinlenme sürecinin ardından normal yaşantısına rahatlıkla devam edebiliyor. Bu yöntem sayesinde hasta 2 yıl içinde kilolarının yaklaşık yüzde 50’sinden kurtuluyor. Ameliyat ardından cerrah hastasına, beslenme şeklini iyileştirmesi ve kilo vermesini hızlandırması için önerilerde bulunuyor. Hastanın bu önerilere harfiyen uyması ise oldukça önemli.

OBEZİTE OLDUĞUNUZU NASIL ANLARSINIZ?

Morbid obezite teşhisi, vücut kitle indeksi hesaplaması ile yapılır. Bunun için kişinin kilosu ile boyunun uzunluğu orantısı hesaplanır. Bu hesaplamaya göre kişinin ideal kilosu 45 kilonun üzerinde ise morbit obezite teşhisi konulabilir. Eğer kilonuz 100 kilonun üzerinde ise alanında uzman bir doktora muayene olmanız gerekiyor.”

Editör: TE Bilisim