Ziyarette Başkan Külcü ile bir süre sohbet ederek Basın İlan Kurumu’nun görev ve yetkileri hakkında açıklamalarda bulunan Karaca; “Kurumumuzun asıl görevi; gazetelerin resmi ilan yoluyla desteklenmesi ve bu yolla kalitenin yükseltilmesini sağlamaktır. Bu anlamda yerel basında yapılacak çok işlerimiz var. Kurum olarak yerel basınımıza destek olmak için elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.
Çorum yerel basınını yakından takip ettiğini ve ilimizdeki basın-yayın faaliyetlerinden çok hoşnut olduğunu ifade eden BİK Genel Müdürü Yakup Karaca, “Çorum’da gerçek anlamda gazetecilik yapıldığını ve yerel yönetimler ile gazeteler arasında iyi bir diyalogun oluştuğunu düşünüyorum. Çorum gurur duyduğum illerin başında geliyor. Yerel basının daha da güçlenerek, faaliyetlerine devam etmesini diliyorum” şeklinde konuştu.
Yerel ve ulusal ölçekte yayın yapan gazetelere ilan-reklam desteği sağlayan Basın İlan Kurumu’nun adeta bir üst kurul gibi görev yürüttüğünü ifade eden Karaca, “Kurumumuz hem düzenleyici hem de denetleyici özelliğe sahip. Kişilik haklarının ihlali durumunda bireysel veya kurumsal olarak Basın İlan Kurumu’na şikâyette de bulunulabiliyor” dedi.

“İNSANLARIN İTİBARI İLE OYNAMAK AHLAKSIZLIKTIR”

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ise, Çorum basınında zaman zaman kişilik haklarını yok sayacak şekilde haberler yapıldığını belirterek, bu tür davranışların doğru olmadığını söyledi.
Kendisinin hedef alındığını, çarpıtma ve iftira haberler yapıldığını belirten Külcü, “Gazeteciler, televizyoncular nasıl ki siyasileri eleştirme ve yol gösterme hakkına sahipse; siyasilerin de talepte bulunma ve eleştiri yapma hakları var. Fakat gazete ve televizyonlar elindeki bu imkânı kendi menfaatleri için asla bir silah gibi kullanmamalıdır. Basın mensupları ebetteki kamuoyu oluşturmalıdır. Fakat bunu yaparken ahlaksızca değerlendirme yapmamalı, ithamda bulunmamalı, kişi ve kurumlara iftira atmamalıdır. Eline gazete çıkartacak, televizyon açacak kadar para geçiren hiç kimsenin, başkalarının hakkını gözetmeksizin yayıncılık yapmaya hakkı yoktur. İnsanların itibarı ile onuru ile oynamak ahlaksızlıktır. Bu ahlaksızlığa da kimsenin prim vermemesi gerekir” diye konuştu.
Basın İlan Kurumu’nun denetleyici mekanizmasının yetersiz kaldığını ifade ederek, bu tür durumlarda harekete geçilmesini ve yaptırım uygulanmasını isteyen Külcü, “Biz siyasetçiler açısından basının güçlü ve yaygın olması çok önemlidir. Ayrıca basın demokrasi için de vazgeçilmez bir değerdir. O yüzden bu gücün doğru ve yerinde kullanılması gerekir” dedi.
Heyet bir süre daha Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ile sohbet ettikten sonra, İkinci Bahar Lokantası’nda basın mensupları ile buluştu.
(Onur MÜLAZIM)

Editör: TE Bilisim