Hititlerin çok sayıda etnik yapıya ait insanı bir araya getirmeyi başardığını bunda da dinin kullanıldığını vurgulayan Yrd. Doç.Dr. Özlem Sir Gavaz, Hititlerin fethettikleri yerlerdeki dini objeleri Hattuşa’ya getirdiklerini ve böylelikle insanlar arasında bir hoşgörü ortamı sağladıklarını dile getirdi.

Hititlerde 170 kadar bayram kutlandığını ve bunların monoton geçmediğini danslar edilip akrobatik gösterilerin izlendiğini müzik dinletilerinin yapıldığını belirten Yrd. Doç.Dr. Özlem Sir Gavaz, Hititlerin ataerkil bir toplum olduğunu ancak kadınlara da büyük önem verdiklerini söyledi.

Hititlerde kadının önemli bir yeri bulunduğunu ve kraliçenin, kral olmadığında aynı yetkilere sahip olduğunu anlatan Gavaz, en çok dikkat çeken Kadeş Barış Antlaşması’nın; kadın-erkek fırsat eşitliğinin görüldüğü ilk yazılı antlaşma olduğunu anlattı.

Gavaz, Kadeş Barış Antlaşmasında kral III. Hattuşili ile ve kraliçe Puduhepa’nın antlaşmayı mühürlerken, Mısır tarafından ise Kral Ramses dışında kraliçenin mührünün bulunmadığını ifade etti. Gavaz ayrıca Kadeş Barış Antlaşması’nın bir örneğinin Birleşmiş Milletler’in kapı girişinde asılı olduğunu anlattı.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim